De krapte op de arbeidsmarkt is een uitdaging die al langere tijd speelt in Nederland. Zo werden er in 2008 al rapporten gepubliceerd met waarschuwingen voor toekomstige personeelstekorten. Er wordt verondersteld dat deze krapte opgelost zou kunnen worden als elke werkende Nederlander wekelijks twee uur extra zou werken. Met 9,7 miljoen werkenden in Nederland die gemiddeld 32,3 uur per week werken, zou een verhoging van 5 procent in de werkuren bijna een half miljoen extra voltijdbanen opleveren. Toch is de realiteit dat veel mensen zich nu al overbelast voelen in hun dagelijks leven en er weinig animo is om nog meer uren te maken. Dit roept de vraag op: hoe kunnen we de benodigde extra werkuren realiseren zonder dat dit ten koste gaat van onze persoonlijke tijd?
De uitdaging van 450.000 extra mensen
Het rapport van PwC benadrukt dat er tot 2027 zo'n 450.000 extra mensen nodig zijn op de arbeidsmarkt. Met 480.000 extra banen moet je voor 800.000 extra mensen huizen, zorg, onderwijs en infrastructuur organiseren. Meer werknemers naar Nederland krijgen is dus niet direct de oplossing. Dit onderstreept het belang van het verhogen van de productiviteit per werknemer. Door in te zetten op de verhoging van de productiviteit per werknemer kunnen we niet alleen de huidige krapte aanpakken maar creëren we ook een veerkrachtige arbeidsmarkt.
Dit personeelstekort is niet met één soort implementatie op te lossen. We zullen als geheel onze werkvloer en werkprocessen efficiënter moeten maken. Hierbij is het van belang dat we gebruik maken van de technologische vooruitgang die de 21e eeuw ons te bieden heeft. Met tevreden personeel, verbeteringen in de workflow en digitale transformaties kunnen we werken aan de productiviteit per werknemer en het bedrijf als geheel. Dit betekent niet alleen dat we meer werk kunnen verzetten in dezelfde of zelfs minder tijd, maar ook dat we de kwaliteit van ons werk kunnen verbeteren. Zo hoeven we geen extra uren te maken maar kunnen we de arbeidskrapte wel bestrijden.