Waarom?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom een snelle website belangrijk is. Een langzame website kan zorgen voor frustratie bij de gebruiker, als het laden te lang duurt wordt de bezoeker ongeduldig en is de kans groot dat hij de website weg klikt. Elke seconde telt. Daarnaast is de snelheid van je website ook een rankingsfactor van Google. Een snellere website scoort dus ook beter in de zoekresultaten.

 

Pagespeed Insights
Ga naar Google Insights om te testen hoe goed jouw website scoort. Kijk niet te veel naar de score die je haalt, let vooral op de punten die je kunt verbeteren.

Back-up

In dit artikel wordt stapsgewijs uitgelegd hoe jij een ontzettend snelle website kan krijgen. Let wel op: als je zelf aan de slag gaat met je website, maak dan altijd een back-up! Zelfs als het alleen maar Wordpress plug-ins installeren betreft, maak een back-up. Op deze manier weet je zeker dat je goed zit. Je hebt dan altijd de mogelijkheid om terug te gaan naar de originele staat, mocht er iets fout gaan.

Installeer een Image Optimizer plug-in

Afbeeldingen kunnen de laadtijd erg lang maken. Soms worden er onbedoeld veel te grote afbeeldingen geladen. ShortPixel is een goeie Wordpress plug-in. Je krijgt 100 credits per maand en als je wilt kun je credits bijkopen.


Qua instellingen kun je de plug-in het best op ‘lossy compression’ zetten. Als je de kwaliteit toch iets meer wilt behouden, kies dan voor ‘glossy’, echter voldoet ‘lossy compression’ voor de meeste websites.

Cache instellen

Een andere manier om je website sneller te laten laden is het gebruiken van browsercaching. Er zijn ontzettend veel opties om dit via een plug-in te doen, maar WP Fastest Cache is hiervoor een prima plug-in. Hoofdreden hiervan is dat de plug-in simpel en effectief is.

 

Caching zorgt ervoor dat jouw browser het een en ander van de website onthoud. In andere woorden: afbeeldingen en stukken tekst worden opgeslagen in de browser. Mocht de bezoeker vervolgens de website nog een keer bezoeken, dan is deze informatie al aanwezig. Het hoeft niet meer ingeladen te worden.

 

Qua instellingen moet je enable cache system, enable pre-load, enable gZip en enable browser caching aanzetten.

Installeer Autoptimize

Autoptimize is een mooie plug-in die je controle geeft om je website nog sneller te maken. Met deze plug-in kun je code verkleinen, wat het voor zoekmachines makkelijker maakt om de website te doorlopen. Zorg dat je HTML en Javascript minify aan hebt staan. Als je een kleine website hebt kun je ook ‘inline CSS’ aanzetten. Het maakt je website een stuk sneller. Let wel op; mocht je een grote website hebben met veel verkeer, dan kun je ‘inline css’ beter uitzetten, aangezien het dan juist vertragend werkt.

Installeer Async JavaScript

Deze tip borduurt voort op de vorige tip, namelijk het optimaliseren van de websitecode. Met de Async JavaScript plugin krijgen we nog meer controle over de code. Deze plug-in verkleint ook de laatste stukken JavaScript die Autoptimize laat liggen.


Omdat elke website – en daardoor setup – anders is, valt er weinig te zeggen over de instellingen. Probeer alle keuzes eens op ‘Defer’ te zetten, mocht er dan onverhoopt iets kapot gaan zet de instelling dan terug op ‘Async’.

Installeer A3 Lazy Load

De volgende tip is het installeren van A3 Lazy Load. Deze plug-in heeft een aantal handige instellingen en om eerlijk te zijn, kun je ze het best allemaal aanzetten. De plug-in geeft je erg veel controle (zoals bijvoorbeeld problemen met Gravatar images en dergelijke). Zet alles aan en je bent er klaar voor, kom je toch problemen tegen, probeer dan het een en ander uit te zetten.

Een mooie feature van de plug-in is het laden met spinners. Elementen die later of langzaam ingeladen worden krijgen een laadspinner te zien. Dit helpt het laden van jouw website enorm, omdat het veel ‘requests/verzoeken’ die niet direct nodig zijn elimineert. Ook krijgt de bezoeker een visuele indicatie dat de website nog bezig is met laden, in plaats van dat er iets is vastgelopen.

Installeer CAOS

Tip 6 is het installeren van CAOS, Complete Analytics Optimization Suite. Iedereen maakt gebruikt van Google Analytics, je wilt immers weten wie jouw website bezoekt en wat zij op jouw website doen. Het nadeel van Analytics is dat er een stuk code op de website geplakt moet worden. Deze plug-in zorgt ervoor dat dit stuk code op een andere plek geplaatst wordt. Het enige wat je hoeft te doen is het invullen van jouw Analytics account ID. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Lazy load voor comments

Tip 7 is optioneel. Als je comments op je website hebt is het interessant om ‘Lazy Load for Comments’ te installeren. Aan de instellingen hoef je niet te zitten, het is plug-and-play. De plug-in zorgt ervoor dat er een ‘load comments’ knop verschijnt, waardoor de website niet meer alle comments hoeft te laden.

Conclusie

Je bent nu klaar met het optimaliseren van jouw website. Vrij simpel toch? Het installeren van deze plug-ins zal jouw website een stuk sneller maken. Voor zoekmachines en gebruikers een enorme bevrijding. Niemand wilt op een trage website wachten.