Probleem 1: Native apps hebben hoge ontwikkelkosten
De Progressive Web App (PWA) vult het gat tussen native desktop- of mobiele applicaties en web applicaties. De PWA heeft de eigenschappen van webapplicaties, zoals onder andere de universele werking en design. Waar een website op ieder apparaat werkt, moeten native applicaties per platform ontwikkeld en ontworpen worden. Dit zorgt voor hoge ontwikkelkosten bij een native app, die er niet zijn bij webapplicaties.
Probleem 2: Traditionele web apps missen apparaat- en performancemogelijkheden van native apps
Het is vaak het geval dat web apps traag laden in vergelijking met native applicaties. Dit komt doordat de applicatie iedere keer de volledige User Interface (UI) op moet halen. Dit in combinatie met het ophalen van de content kan zorgen voor een traag aanvoelende applicatie, die haperingen vertoont in de UI. Door gebruik te maken van een app shell architectuur, is de UI direct geladen en spelen animaties vloeiend af.
Wacht, wat? Wat wordt er met app shell architectuur bedoeld? Simpel gezegd is dit is een manier van bouwen waarbij de basiselementen die de app nodig heeft om te werken offline worden bewaard op het apparaat van de gebruiker. Daardoor hoeft niet elke keer alles opnieuw opgehaald te worden van het internet.
Daarnaast kan de content gecached worden door gebruik te maken van één van de cache strategieën voor de service worker. Dit zorgt dan dus voor een snelle en vloeiende gebruikerservaring, waardoor gebruikers ook langer op de website blijven en de conversieratio toeneemt.
De PWA combineert dus de voordelen van zowel native apps als traditionele web apps. De PWA is offline te gebruiken, responsive en aanzienlijk sneller door gebruik te maken van cache strategieën en de app shell. Op deze manier vult de PWA het gat tussen native en web applicaties.
Hier moet wel bij vermeld worden dat PWA’s (nog) niet de vervanger zijn van de native applicatie. Het is belangrijk om de grenzen van een technologie te kennen en bij de PWA ligt deze grens bij het ontwikkelen van zware grafische- of processor-intense applicaties. Hiervoor heeft de PWA nog niet genoeg toegang tot de resources van het apparaat (processor, GPU etc.).
Probleem 3: Native apps hebben relatief hogere distributiekosten
Over het algemeen wordt het grootste probleem van traditionele software omschreven als zijnde het distribueren van het product. App ontwikkelaars besteden geregeld zoveel aan de distributie van applicaties, dat de investering moeilijk terug te verdienen is met de verkoop van het product (ORI Solutions, 2019).
Zo moeten developers die hun app via de App Store van Apple distribueren en hieraan verdienen, 30% van hun inkomsten afstaan aan Apple. Door een applicatie niet in een app store maar op het web te plaatsen, is het eenvoudig om het product snel en efficiënt te verspreiden, net als een website.
Probleem 4: Native apps zijn niet indexeerbaar door zoekmachines
Een ander probleem waar native apps tegenaan lopen, is de indexeerbaarheid door zoekmachines. Over het algemeen kan de content van deze apps niet geïndexeerd worden.
Bij een PWA is dit anders! Hierbij kan niet enkel de applicatienaam, maar ook de content volledig geïndexeerd worden. Dit betekent dat de PWA grote voordelen heeft tegenover native-applicaties op het gebied van Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA). Daarnaast heeft Google aangekondigd dat “mobile-friendly” content hoger in de zoekresultaten terecht komt (Kloboves, 2016).
Probleem 5: Traditionele web apps missen mogelijkheden om gebruikers betrokken te houden
Bij web apps is het vaak lastig om de gebruiker betrokken te houden en deze terug te laten keren. Progressive Web Apps hebben toegang tot push-notificaties waarmee gebruikersbetrokkenheid en terugkeer aanzienlijk omhoog gaat.
De mogelijkheid om de PWA te installeren als een reguliere app betekent dat gebruikers de app op hun eigen apparaat hebben en hierdoor vaker van de app gebruik maken. Zodra de website BookMyShow – India's grootste ticketverkoop bedrijf – haar mobiele website om had gezet naar een PWA, stegen de conversies met 80% (Google, 2017).
Uit onderzoek (Comscore, 2016) blijkt dat 50% van de Amerikaanse smartphone gebruikers gemiddeld 0 apps per maand download. De helft van alle smartphone gebruikers bezoekt dus liever websites dan het downloaden van native apps. De verwachting is dat deze trend de komende jaren verder door zal zetten en dat app store downloads met de toenemende populariteit van PWA’s exponentieel af zullen nemen.
Uit een onderzoek (Alibaba & Google, 2017) van webgigant Alibaba.com kwam tevens naar voren, dat na het ombouwen van hun mobiele site naar een Progressive Web App er een 76% hogere conversie plaatsvond onder mobiele gebruikers. Dit komt volgens hen mede door de snelheid, offline beschikbaarheid en het gebruiksgemak die de PWA met zich meebrengt. Een reserveringssysteem is bijvoorbeeld erg geschikt voor een PWA.
De oplossing
De PWA is dus een goede oplossing voor bedrijven of particulieren die het budget voor het bouwen van een app niet kunnen of willen besteden aan het ontwikkelen van een native product voor ieder los platform (iOS, Android, Windows, macOS).
Het is echter wel van belang dat de applicatie geen zware rekenkracht vereist of functionaliteiten nodig heeft die, voornamelijk op iOS, nog niet beschikbaar zijn voor PWA's.