Geen 'regels'?

Als je wilt beginnen met een kleine website, maar na loop van tijd deze website wilt voorzien van allerlei verschillende functies en toepassingen is een template geen goede keuze. Je zit dan namelijk te veel vast aan 'regels' die bij een template website zijn doorgevoerd. Het template kan dan niet (of lastig) worden uitgebreid met de gekozen functies. Bij een maatwerk website is in principe alles mogelijk. Je kunt het in feite zo zien:

  • Template website: lage instapkosten, moeilijk uitbreidbaar.
  • Maatwerk website: hoge instapkosten, makkelijk uitbreidbaar.

Voordelen van een standaard template

  • Er zijn ontzettend veel templates beschikbaar. De kans is groot dat wat je zoekt, er ook daadwerkelijk tussen zit.
  • Het kiezen van een template is gemakkelijk en snel, dit komt doordat de website in principe al klaar  Je hoeft niet meer na te denken over kleuren, afbeeldingen, stijling, enzovoort.
  • De prijs is een stuk lager dan een maatwerk website. Een bedrijf inschakelen die een maatwerk website voor je maakt, is logischerwijs een stuk duurder.
  • Een template website is eenvoudig aan te passen met een beetje kennis van HTML en CSS. Echter zitten hier wel beperkingen aan vast ten opzichte van een maatwerk website.


Nadelen van een standaard template

  • Je kunt bij een template niet alles aanpassen (bij sommige templates kun je zelfs niets aanpassen). Het beperkt zich vaak tot het aanpassen van jouw logo en eventueel een kleur. Het ligt puur aan de mogelijkheden die de template bouwer hiervoor heeft ingebouwd.
  • Doordat een template in de meeste gevallen lastig aanpasbaar is, kunnen teksten ook moeilijk te plaatsen zijn. Je bent dan dus tijd kwijt met het aanpassen van je teksten zodat deze goed passen in de velden.
  • Je krijgt een dertien in een dozijn website. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar houd in het achterhoofd dat er misschien wel duizenden websites zijn die er hetzelfde uit zien.


Standaard of maatwerk?

Uiteindelijk ligt de keuze wat voor website je wilt bij jou. Als je haast hebt en daardoor snel online wilt zijn, dan is een template een prima keuze. Als je echter meer met je website wilt en professioneel wilt overkomen, ga dan voor een maatwerk website. Een maatwerk website heeft simpelweg veel meer opties om uit te bereiden op de lange termijn. De kosten zijn hoger, maar in verhouding krijg je er ook meer voor terug. Je zal niet de eerste zijn die op voorhand een template koos, vervolgens dit template een beetje hebt uitgebouwd en daarna tot de beslissing kwam dat een maatwerk website toch de betere keuze geweest was. Ga dus altijd voor jezelf na wat je in de toekomst met je website of bedrijf wilt. Je zal het vast vaker gehoord hebben, maar goedkoop is duurkoop!

Hulp nodig?

Geinteresseerd in het toepassen van deze trends op jouw website? Wij helpen je maar al te graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Bekijk hier hoe wij een maatwerk website bouwen (of alleen ontwerpen)?