3 min

Bas van Vliet

Betekenissen

De twee betekenissen luiden als volgt:

Een webapplicatie is een term die wordt gebruikt voor een programma dat op een webserver draait en via een browser benaderd kan worden.

Een website is een verzameling samenhangende webpagina’s met gegevens, zoals tekst, afbeeldingen of video’s. Deze gegevens worden ‘gehost’, oftewel toegankelijk gemaakt om via het internet te bekijken.

Website

Je spreekt over een website als er geen echte interactie of gebruikersspecifieke content wordt getoond. Websites worden vaak gebruikt door bedrijven om hun diensten te ‘showcasen’, meer klanten te werven en/of interactie aan te gaan met websitebezoekers. Een website kan meerdere doeleinden hebben.

Het CMS is de webapplicatie van de website. CMS staat voor Content Management Systeem, oftewel de achterkant van de website. De plek waar je al je aanpassingen maakt die je op jouw website wilt zien. Een website met het Wordpress of Silverstripe CMS valt eenvoudig te bewerken.

Webapplicatie

Je spreekt dus over een webapplicatie als er interactie plaatsvindt op gebruikersspecifiek niveau. Het systeem krijgt input van de gebruiker, reageert op deze input en transformeert deze input naar output die van waarde is voor de gebruiker. De output verschilt logischerwijs per webapplicatie en gebruiker.

Overeenkomsten

Beide systemen zijn via het internet te bereiken. Dit kan een tablet, desktop of een mobiel apparaat zijn. Een andere overeenkomst is dat ze beide gehost worden op een server, hosting is vereist wil je het systeem bereikbaar maken voor internetgebruikers.

Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

 

 

Verschillen

Een webapplicatie is veel meer dan een website. Een webapplicatie zorgt voor daadwerkelijke interactie met de gebruiker. Een website daarentegen kan gewoon dienen als informatiebron of visitekaartje, waarbij de gebruiker aan lezen genoeg heeft.

Een webapplicatie kan procesondersteunend werken. Hiermee bedoelen we dat het kan dienen als tool om processen te versimpelen of sneller te laten lopen. Goede voorbeelden hiervan zijn Gmail, internetbankieren, CRM systemen, agenda’s, et cetera. De mogelijkheden met betrekking tot webapplicaties zijn eindeloos.
Ook hier valt het weer plat te slaan:
- Voor een website ga je naar een webbouwer;
- Voor een webapplicatie ga je naar een softwarebouwer;
- Voor een website in combinatie met een webapplicatie ga je naar een full-service bureau.

Conclusie

Het verschil tussen een website en een webapplicatie is nu duidelijk. De volgende stap is om op zoek te gaan naar een geschikte partij voor de bouw. Iemand die zorgt dat jouw idee werkelijkheid wordt. Een website ontwikkelen is makkelijker dan een webapplicatie ontwikkelen. In jouw zoektocht kun je de volgende vuistregel meenemen: Elke webapplicatie ontwikkelaar kan een website maken, maar niet elke websitebouwer kan een webapplicatie ontwikkelen.


Bij een website bestaan er templates die er voor zorgen dat een websitebouwer niet heel veel technische kennis nodig heeft. Bij een maatwerk website ligt dit anders, hiervoor is meer technische kennis nodig. Een webapplicatie ontwikkelen ligt nog een stap hoger, door het gebruik van meerdere talen.


De meest directe manier om te informeren of een partij jouw idee kan ontwikkelen is natuurlijk vragen of zij de kennis en ervaring hebben. Een andere manier is het bekijken van het portfolio, vanuit daar kun je opmaken of het een partij is die ook webapplicaties kan ontwikkelen.

Wat kunnen wij voor je doen?

Klaar om een website of webapplicatie te laten maken? Wij helpen je maar al te graag met het maken van een keuze. Samen gaan we voor succes!