Performance heeft invloed op de gebruikerservaring

Als een gebruiker een slechte ervaring heeft op je website, komt 45% van de consumenten minder snel terug naar je website.

 

Een slechte ervaring kan hem in veel verschillende dingen zitten, maar de snelheid van je website speelt hierin zeker een rol. 

 

In een tijd waarin iedereen haast heeft, ben je met een trage website een potentiële klant al verloren voordat hij of zij de kans heeft gehad je website te bekijken.

 

Volgens data van Google verwacht 30% van de consumenten dat een pagina binnen een seconde geladen is, terwijl 18% zelfs verwacht dat een pagina onmiddellijk is geladen.

 

Verder is het zo dat wanneer de laadtijd van een pagina van 1 seconde naar 10 seconden zou gaan, het meer dan dubbel zo waarschijnlijk is dat iemand je website direct weer verlaat.

kennisbank_snelheid_img1

Een negatieve gebruikerservaring is niet 'zomaar vervelend'. Het kan in het ergste geval zelfs geassocieerd worden met het bedrijf of merk in het algemeen.

 

Onderzoekers van Nielsen vroegen gebruikers naar hun ervaringen met de websites die ze de afgelopen tijd hadden gebruikt. Wat hieruit naar voren kwam was dat ze vooral sterke negatieve herinneringen hadden aan slome websites.

 

De impact van een slome site had zelfs zo’n impact dat sommige gebruikers de traagheid van de site gingen koppelen aan het bedrijf zelf. “Traag” is vanzelfsprekend niet een merkwaarde waar je als bedrijf graag mee geassocieerd wil worden.

Performance heeft invloed op je conversieratio

Conversie is ontzettend belangrijk. Als je bezoekers op je website krijgt, wil je namelijk dat niet alleen zij daar wat aan hebben, maar ook dat jij er wat aan hebt.

 

Een gebruiker converteert op het moment dat hij of zij een actie onderneemt die jouw doelen ondersteunt. Dat kan variëren van een product kopen, tot het invullen van een contactformulier, tot het maken van een reservering.

 

Hoe meer websitebezoekers converteren, hoe meer je als bedrijf uit zo’n bezoeker haalt. Hoeveel bezoekers daadwerkelijk converteren, wordt gemeten met de conversieratio.

 

Een conversieratio van 4% betekent dan dat 4 op de 100 paginabezoekers daadwerkelijk datgene doet op de site wat jouw doel ondersteunt. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om hun conversieratio te optimaliseren.

 

Vaak doen ze dat door verschillende varianten van een pagina te testen, bijvoorbeeld met verschillende kleuren, tekstgroottes, afbeeldingen, of calls-to-action.

 

Maar wat vaak vergeten wordt, is dat iets heel simpels als websitesnelheid een enorm effect kan hebben op je conversie!

 

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat snellere websites een merkbaar hogere conversieratio hebben ten opzichte van langzamere sites:

  • Bij Walmart merkten ze bijvoorbeeld dat voor elke seconde dat de pagina sneller laadde, de conversie met 2% steeg. Wanneer een pagina binnen 4 seconden nog niet geladen was, kelderde de conversieratio enorm.
  • Volgens Akamai halveert de conversieratio wanneer een pagina langer dan 3 seconden aan het laden is
  • En volgens skilled.co zakt de conversieratio van rond de 2% bij 2.4s laadtijd, naar minder dan 1% bij 4.2s laadtijd. Na 5.7 seconden blijft de conversieratio rond de 0.6% hangen.

 

Het hebben van een snelle website loont dus zeker als we kijken naar conversie. De onderzoeken wijzen uit dat: een kortere laadtijd = hogere conversieratio.

 

En ondanks dat een stijging van een paar procent niet veel lijkt, kan het een enorm verschil betekenen in omzet. Uit een test van Zalando blijkt dat elke 100ms verbetering in laadtijd tot 0.7% meer omzet per sessie leidde. Dat is 7% voor elke seconde verbetering!

Performance heeft invloed op je zoekmachine ranking (SEO)

Natuurlijk wil je met je bedrijf zo hoog mogelijk in de Google zoekresultaten staan, het liefst zonder hier al te veel geld aan kwijt te zijn.

 

Goed scoren in de zoekmachines is niet iets wat zomaar gepiept is, het is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Google kijkt naar verwachting zelfs naar meer dan 200 factoren!

 

In 2010 kondigde Google aan dat paginasnelheid ook meegenomen zou gaan worden in het bepalen van de ranking. Volgens Google is een pagina namelijk gebruikersvriendelijker als hij sneller laadt.

 

Google is nogal geheimzinnig over hoe zwaar websitesnelheid precies weegt in hun algoritme. Hetzelfde geldt voor hoe ze dit precies meten.

 

Volgens onderzoek van Moz kijkt Google waarschijnlijk niet zo zeer naar hoe lang het duurt voordat je pagina volledig is geladen.

 

In plaats daarvan vonden zij een verband tussen zoekmachine positie en Time To First Byte (TTFB). Simpel gezegd houdt TTFB in hoe lang het precies duurt voordat de browser het eerste kleine stukje data (de eerste ‘byte’) van de webserver ontvangt.

 

Dat betekent dus dat voor het ranken in de zoekresultaten de techniek aan de ‘achterkant’ (zoals hosting of het gebruik van een Content Delivery Network) wellicht zelfs belangrijker is dan het optimaliseren van de website aan de voorkant.

 

Hoewel het erop lijkt dat Google nu vooral let op TTFB in plaats van de volledige laadtijd van je website, kan dit in de toekomst zomaar veranderen. Google verandert namelijk continu de algoritmes, en legt steeds meer de nadruk op gebruikerservaring.

 

Het is dus belangrijk om zowel de achterkant als de voorkant van de website te optimaliseren qua snelheid.

Wat kan ik doen om mijn laadtijd te verbeteren?

Het is wel duidelijk dat het belangrijk is om je website zo snel mogelijk te maken. Maar wat valt er überhaupt allemaal te optimaliseren? En hoe kom je erachter welke van die dingen voor jou van toepassing zijn? We geven je hiervoor een aantal tips en tools.

 

Deze dingen kun je optimaliseren

  • Media zoals afbeeldingen en videos. Je kunt de laadtijd verlagen door de grootte van bijvoorbeeld afbeeldingen zo klein mogelijk te houden. Dit kun je doen door de afbeelding fysiek kleiner te maken (qua resolutie), of door hem te comprimeren. Website zoals TinyPNG kunnen je bijvoorbeeld helpen om afbeeldingen kleiner te maken.
  • Onnodige plug-ins of scripts. Vooral bij websites die op WordPress draaien is het gemakkelijk om té veel plug-ins aan te zetten die je eigenlijk niet nodig hebt. Gebruik liever plug-ins die je juist helpen met het sneller maken van je website. Maar ook op sites die op andere systemen draaien is het altijd goed om na te denken welke plug-ins en scripts je echt nodig hebt, en welke je website alleen maar onnodig traag maken.
  • Statische inhoud, doormiddel van caching. Inhoud die niet vaak verandert, zoals je logo, kun je het beste cachen in de browser van je gebruiker. Op die manier is je website veel sneller geladen als je gebruiker hem nog een keer bezoekt.
  • CSS en JavaScript bestanden. Deze bestanden kun je vaak kleiner maken door alle onnodige spaties en witregels uit de bestanden te halen. Ook al lijkt de besparing klein, elke milliseconde telt!
  • Mobiele pagina’s. Met Google AMP (Accelerated Mobile Pages) kun je de laadtijd van je pagina’s een heel stuk verkorten wanneer mensen deze via hun telefoon bezoeken. Je pagina wordt wel wat beperkter qua opmaak, maar het komt de snelheid en gebruikerservaring ten goede.

Doe een snelheidsaudit om verbeterpunten te identificeren

Om te kijken waar de verbeterpunten liggen is het belangrijk om een snelheidsaudit van je website uit te voeren. Daar komen als het goed is concrete verbeterpunten uitrollen. Hier zijn verschillende tools voor beschikbaar.

 

PageSpeed Insights komt rechtstreeks van Google zelf en geeft je concrete tips over de verbeteringen die je nog kan doen. Je krijgt ook een score tussen de 0 en 100, waarbij je het liefst boven de 90 wil zitten. Zolang je nog niet op de 100 zit, zijn er altijd nog optimalisaties mogelijk!

 

Pingdom

Pingdom geeft je net weer even wat andere informatie dan PageSpeed Insights. Zo kun je bijvoorbeeld zelf kiezen vanuit welke locatie je je laadtijd wilt testen, bijvoorbeeld vanuit Duitsland of de VS. Ook krijg je hier een duidelijk overzicht van welke dingen je pagina groot maken, zoals bijvoorbeeld afbeeldingen. Wat een handige functie is, is de File requests waterval onderaan het rapport. Hier kun je precies zien in welke volgorde al je site-elementen geladen worden en hoe lang dat duurt. Zo kun je erachter komen waar de eventuele bottlenecks zitten.

 

GTmetrix

Ook GTmetrix is een handige tool om je website doorheen te halen. Deze tool laat niet alleen de PageSpeed score van Google zien, maar ook de YSlow score. Deze geeft net een ander perspectief, omdat er gebruik gemaakt wordt van andere ‘regels’. Net als bij Pingdom heb je ook hier een ‘waterval’ waarin je kunt zien hoe de elementen van je website worden ingeladen. Ten slotte kun je in GTmetrix bijhouden hoe de performance door de tijd heen verandert, via het kopje ‘History’.

kennnisbank_snelheid_img2

Bepaal waar de meeste winst te behalen valt

Nu je een audit hebt gedaan heb je als het goed is een opstapje naar de verschillende zaken die je kunt verbeteren. De tools die hierboven zijn besproken geven bij elk verbeterpunt aan hoe ‘belangrijk’ die relatief is voor je score.

 

PageSpeed Insights geeft dit bijvoorbeeld aan met een rood driehoekje. Daarbij wordt ook gelijk aangegeven hoeveel laadtijd je ongeveer bespaart als je de verbetering doorvoert. In GTmetrix en Pingdom wordt er gewerkt met scores en kleuren.

kennnisbank_snelheid_img3

Het spreekt natuurlijk voor zich dat het over het algemeen het meeste oplevert om eerst alle ‘rode’ punten en/of lage scores aan te pakken.

 

Zodra die punten verbeterd zijn, kun je altijd blijven door optimaliseren door de minder kritieke punten aan te pakken.

kennisbank_websitesnelheid_img1

Wij kunnen je helpen

Ben je overtuigd van het nut van een snelle website, maar krijg je het zelf niet helemaal voor elkaar? Wij helpen je graag met het creëren van een snelle website, webshop of web app!