Zoals hierboven beschreven stel je vaak doelen op voor je website of webshop. Bijvoorbeeld een sale of contactaanvraag. Bezoekers die een doel voltooien doen dat vaak niet bij hun eerste bezoek aan de website. Ze oriënteren vaak en komen op een later moment terug. Als een doel is voltooid, is het zaak om te achterhalen welk kanaal daarvoor heeft gezorgd. Vervolgens is het zeer zinvol om conversie-attributie toe te passen en je kanalen te optimaliseren.
Wat is conversie-attributie?
Zoals bovenstaand beschreven kan een bezoeker via meerdere kanalen een website bezoeken. Met conversie-attributie ken je een procentuele waarde toe aan de volgorde waarin kanalen worden bezocht. Op die manier kan je het online marketingbudget goed te verdelen onder de kanalen die bijdragen aan een sale.
In het voorbeeld hierboven zie je dat de klant 7 kanalen bezocht voordat er een doel – in dit geval een sale – plaats vond. Tijdens het laatste, directe, bezoek deed de bezoeker een aankoop.
Door conversie-attributie toe te passen voorkom je een vertekend beeld. Andere kanalen dragen namelijk ook bij aan de conversie. Zo zorg je ervoor dat je geen kanalen verwaarloosd die eigenlijk heel belangrijk zijn in het proces.