Violet88 Bel direct   030 227 14 29phone icon

Website laten maken: de kosten

Als je de behoefte hebt om online vindbaar te zijn (om bijvoorbeeld iets te verkopen of om jezelf te presenteren) is een website een handige oplossing. Maar wat kost een website laten maken? Je leest verschillende scenarios in dit artikel.

Het antwoord

Antwoord op de vraag is echter niet zo gemakkelijk. Dit komt onder andere door de volgende aspecten. Wat wil je met de website en waar moet de website aan voldoen? Deze twee punten bepalen voor een groot deel het ontwerp, de functionaliteiten, het onderhoud en de marketing van de website. Daarnaast is het ook erg belangrijk om te weten hoeveel een web-ontwikkelaar kost. Een freelancer kan 25 tot 175 euro per uur kosten. Bij de kleinere webbureaus schommelt het van 40 tot 125 euro per uur. Een groter webbureau kan zomaar 70 tot 250 euro per uur vragen. Het is verstandig om de volgende punten te overwegen:

 


Hieronder vind je een uitgebreide uitleg over hoe je het best deze keuzes kunt maken. Een website blijft immers een investering waar budget voor vrij gemaakt is. Keuzes die snel en uit kostenoogpunt genomen zijn kunnen eerder terugslag opleveren dan profijt. Ook voor een website geld: goedkoop is vaak duurkoop.

Hoe moet de website er uit zien?

Bij het maken van een website is er bij ons de keuze uit: een maatwerk website of een website in de vorm van een template. Om verwarring te voorkomen is het goed om deze twee termen eerst te verduidelijken en te vergelijken. Beide methodes hebben zo hun voor- en nadelen, deze worden onder betekenis vermeld.

 

Template: Een ontwerp met kaders wat voor meerdere websites gebruikt kan worden. Bij een template is de vormgeving en structuur grotendeels bepaald, de basis voor de website is in principe al gelegd.

 • Voordelen: Relatief goedkoop, snelle oplevering, snel online
 • Nadelen: Niet uniek, (beperkte) functionaliteiten, korte termijn tevredenheid.

 

Maatwerk: Bij maatwerk is niets van tevoren bepaald. De klant beslist (in samenwerking met een design) deels hoe het uiteindelijke ontwerp eruit komt te zien.

 • Voordelen: Uniek, eigen design, lange termijn tevredenheid, aansluiting huisstijl, conversie verhogende werking, content komt beter tot zijn recht.
 • Nadelen: Relatief duur, een proces wat soms lang kan duren.


Kortom, wil je een unieke website en wil je later niet tegen de restricties van een template website aanlopen? Dan is een maatwerk website de beste oplossing. Heb je niet zoveel eisen aan het ontwerp en kies je liever voor een generieke website, dan is een template de beste oplossing. Hier lees je meer over een template.

Welke functionaliteiten moet de website hebben?

De functionaliteiten zijn de belangrijkste, maar moeilijkste aspecten van een website. Voor elke website kunnen de functies namelijk weer anders zijn. Een restaurant heeft bijvoorbeeld baat bij een online reserveringssysteem, een voetbalclub heeft eerder baat bij een agenda die automatisch updates weergeeft. Het punt wat het lastig maakt is de ontwikkeling. De vraag is of jouw beoogde websitebouwer überhaupt deze functies kan realiseren. Inventariseer daarom altijd goed wat de kennis is van het bureau. Het is namelijk niet de bedoeling dat ze bij het ontwikkelen van bepaalde functionaliteiten zelf nog moeten nagaan hoe het precies gemaakt moet worden. Om vervolgens de onderzoeksuren naar jou te factureren. Een kleine kanttekening, een goede programmeur dient alles werkend te krijgen, hier gaat nou eenmaal tijd in zitten.

 

Als je nog geen idee hebt welke functionaliteiten je op je website wilt, kan je deze voorbeelden als inspiratie gebruiken:

 • Een online bestelsysteem voor grote, op maat gemaakte goederen;
 • Een menukaart die vanuit de back-end veranderd kan worden;
 • Een foto slider waarmee je gemakkelijk een portfolio kan presenteren;
 • Een competitietabel die gekoppeld is aan een serie uitslagen (sport);
 • Sneltoetsen waardoor je vanaf een mobiele website met 1 druk op de knop kan bellen;
 • Et cetera, (bijna) alles valt te realiseren.


Heb je ideeën en vraag je je af hoeveel tijd het kost om een dergelijke functie te maken? Vraag het ons, wij zijn (bijna) altijd bereikbaar via de livechat.

Wie heb ik nodig voor de ontwikkeling?

Als er een goede indicatie is gemaakt van wat er allemaal benodigd is, kan er iemand gekozen worden voor de ontwikkeling. We kunnen hier een simpele opsomming voor gebruiken.

 • Kleine opdrachten zonder moeilijke functionaliteiten: student, freelancer (met weinig ervaring).
 • Grote opdrachten met moeilijke functionaliteiten: groot bureau.
 • Alle opdrachten tussen de bovenstaande opties: klein / medium bureau.


Daarnaast zijn prijs en productiviteit twee factoren die enorm belangrijk zijn in het keuzeproces. Prijs is een factor welke relatief eenvoudig te peilen is, productiviteit daarentegen niet. Een manier om te inventariseren wat de mate van productiviteit is, is informeren hoeveel kennis en ervaring er aanwezig is in de organisatie. Een grote hoeveelheid aan kennis en ervaring staan garant voor een betere workflow. Dit komt omdat veel problemen en processen eerder al een keer getackeld zijn. Als je een website laat maken door studenten/freelancers kan dit nadelig voor je zijn als het een lastige, grote opdracht betreft. Studenten en/of freelancers hebben vaak een beperktere kennis en ervaring. Ga daarom goed na; hoe groot en moeilijk (qua functionaliteiten) is mijn opdracht?

Conclusie website laten maken: de kosten

De kosten voor een website zijn erg variabel. Er zijn namelijk geen algemene staffelprijzen voor een website. Een prijs voor een website is afhankelijk van meerdere factoren. We kunnen twee opties in ieder geval van elkaar scheiden, een template- en maatwerk website. Hieronder een grove schatting van wat je kunt verwachten in verschillende prijsranges:

Bij een template:

 • 0 - 1.000 euro: Basis functionaliteiten
 • 1.001 - 2.500 euro: Uitgebreide functionaliteiten
 • 2.501 - 5.000 euro: Complexe functionaliteiten

Bij maatwerk:

 • 0 - 2.500 euro: Basis functionaliteiten + eigen design
 • 2.501 - 5.000 euro: Uitgebreide functionaliteiten + eigen design
 • 5.001 - 10.001 euro: Complexe functionaliteiten + eigen design
 • 10.001+ : Zeer complexe functionaliteiten + eigen design


De maandelijkse hosting kosten van een website liggen rond de 10 tot 20 euro per maand. Je kan deze kosten echter verhogen door bijvoorbeeld een onderhoudscontract, het instellen van een adwords campagne, et cetera.

Meer weten over de kosten?

Elk website is anders, zo is ook elke prijs anders. Wil je een advies op maat, laat het ons dan weten! Wij gaan graag met jou in gesprek om te achterhalen wat je exact wilt.

 

Benieuwd naar onze web services? Bekijk hier hoe wij een website bouwen.