Voorbeeld

Een goede websitestructuur stuurt jouw bezoekers door je website heen. Zonder na te denken komen zij op de pagina’s die ze zoeken. Een voorbeeld: stel een bezoeker is op zoek naar websitebouwer en de uitvoering van het proces daarvan. Hij zal op het kopje ‘diensten’ klikken en vervolgens naar ‘website laten maken’ navigeren. Vervolgens gaat hij op zoek naar het proces, staat dit niet op de desbetreffende pagina dan moet er een vervolgpagina zijn. Zijn pad is in dit geval: homepagina -> dienstenpagina -> website laten maken pagina -> procespagina.

 

Vaak wilt een potentiële klant veel meer weten dan alleen de dienst en het proces. Referenties, contact en offerte aanvragen zijn ook belangrijke factoren, vandaar dat deze ook in de menubalk staan.

 

De meest belangrijke pagina’s van een website staan over het algemeen in de menubalk. Voor een reserveringssysteem is dit ook belangrijk, de bezoekers moet moeiteloos door de juiste stappen heen lopen.

Hoe bepaal je een goede structuur?

De beste beslissingen worden genomen op basis van kennis en ervaring. Als je zelf nog niet de kennis en ervaring hebt, vraag dan om advies. Je kunt ook goede beslissingen maken uit data van Google Analytics (welke pagina’s worden het vaakst bekeken, op welke pagina blijven mensen het langst, op welke pagina beginnen veel bezoekers, et cetera). Op basis van deze informatie kun je gemakkelijk onttrekken welke pagina’s belangrijk zijn voor jouw bezoekers.

De structuur van een website achterhalen

Ben je benieuwd naar de structuur van jouw concurrent zijn website? De menubalk verraadt vaak wat de belangrijkste items zijn. Vervolgens kun je kijken hoe het kruimelpad in elkaar steekt.

 

De link aan de linkerkant is het niveauwaar de andere pagina’s onder hangen. De pagina ‘zoekmachine adverteren’ hangt onder de homepagina, de pagina ‘voordelen van zoekmachine adverteren’ hangt onder ‘zoekmachine adverteren’.

 

Op deze manier kan iemand navigeren van de homepage naar voordelen van zoekmachine adverteren op een logische, heldere manier. Zie het als een boomdiagram, je begint bovenaan met één keuze en kunt vervolgens een verdiepingskeuze maken, vanuit die verdiepingskeuze beland je weer in een andere verdiepingskeuze.

Het voordeel van een goede website structuur

Een groot voordeel van een goede websitestructuur is de versterkte vindbaarheid in de zoekmachines. Doordat pagina’s naar elkaar verwijzen, versturen zijn een bepaalde waarde naar elkaar. Deze waarde wordt ook wel Linkjuice genoemd.

 

Als een website goed in elkaar zit, krijgen de belangrijke pagina’s meer Linkjuice. De minder belangrijke pagina’s krijgen vervolgens minder Linkjuice. Op deze manier worden de belangrijkste pagina’s een hogere waardering in de zoekmachines. Dit noemen we een goede interne linkstructuur.

Webshops en structuur

Een webwinkel heeft niet bijster veel vaste content pagina’s, het zijn voornamelijk productpagina's. Hoe zorg je er dan voor dat pagina’s alsnog naar elkaar linken? Hier een paar tips:

  • Voeg de tekst “mensen die dit product bekeken hebben, keken ook naar …” toe. Op deze manier link je gemakkelijk naar andere pagina’s en producten.
  • Recent bekeken. Op een homepage of productpagina kun je gemakkelijk linken naar producten of merken die zojuist zijn bekeken.
  • Je kunt categorieën en merken aan elkaar linken. Wanneer websitebezoekers in categorie A zijn kun je zeggen dat categorie B misschien ook wel interessant is. Op deze manier link je aan elkaar, maar zorg je er ook voor dat je misschien meer verkoopt!

Tot slot

Een heldere websitestructuur neerzetten is niet eens zo moeilijk. Het vergt alleen wat planning vooraf. Maak een boomdiagram van jouw website en bekijk welke vertakking er zijn. Hulp nodig? Laat ons dan jouw structuur neerzetten!

 

Wij maken websites in Silverstripe. Bekijk hier al onze webdiensten.