Wanneer een website of webshop promoten?

Voordat je jouw website gaat promoten moet je eerst voor jezelf duidelijk hebben wat het doel is van de website. Bij een webshop is het doel heel erg duidelijk: mensen producten laten kopen. Het doel van je website noemen we het conversiepunt, dit is het punt waarbij de bezoeker een bepaald verzoek doet of een bepaalde handeling verricht. Bij een website kan het conversiepunt minder duidelijk zijn, maar vraag jezelf af: waarom heb ik een website laten maken?

 

Enkele voorbeelden van conversiepunten:

  • Een online verzoek tot reserveren bij een restaurant;
  • Een offerte aanvraag voor een fiets;
  • Een brochure aanvraag voor een bepaald evenement;
  • Het invullen van een terugbel-verzoek.

Zoekmachine optimalisatie

Met zoekmachine optimalisatie zorg je dat jouw website of webshop 'gewaardeerd' wordt door de zoekmachines, zoals bijvoorbeeld Google of Bing. Zoekmachine optimalisatie is ook wel bekend als SEO (Search Engine Optimization). Zoekmachine optimalisatie is enorm breed, maar valt onder te verdelen in 3 hoofdonderdelen: Techniek, Content en Outreach. Bij techniek zorg je dat je website of webshop goed gebouwd is. Als een zoekmachine-crawler gemakkelijk door een website kan lopen, heeft dit meerwaarde. Bij content gaat het om de inhoud van je website, wat voor verhaal probeer je te vertellen aan de klant? Als deze pagina's goed in elkaar steken, kunnen zoekmachines beter begrijpen waar jouw website over gaat. Wat zal resulteren in een hogere positie in Google. Als laatste is Outreach, oftewel het bereik wat je hebt. Outreach wordt gemeten in het aantal kwalitatieve websites dat naar jou verwijst, hoe meer, hoe beter.

Zoekmachine adverteren

Naast het optimaliseren voor zoekmachines is het ook mogelijk om te adverteren. Zoekmachine adverteren, oftewel Search Engine Advertising (SEA) wordt door veel bedrijven ingezet. SEA is een gemakkelijke manier om vindbaarheid te creëren. Het enige nadeel van SEA is dat je per klik betaald. Als je in een concurrerende markt actief bent kunnen de kosten per klik (CPC) erg oplopen. Om een voorbeeld te stellen: in de moordende verzekeringenmarkt in Amerika betaal je 54,91 voor het zoekwoord 'auto insurance price quotes'.

E-mail marketing

Een goede manier om meer uit je website te halen is e-mail marketing. Dit valt niet echt onder het definitieve website promotie, maar het kan wel jouw doel van de website versterken. Als jij bijvoorbeeld wilt dat er iets gekocht wordt, maar deze handeling is nog niet in eerste instantie verricht, kan een e-mail helpen. De bedoeling van e-mail marketing is om achteraf alsnog het conversiepunt te bereiken. Als iemand bijvoorbeeld zijn winkelwagen helemaal heeft volgegooid in een webshop, maar niet heeft betaald, kan dit een e-mail triggeren. Deze e-mail zorgt dan voor een extra contactpunt bij de klant.

Social media marketing

De stijging in het gebruik van social media is de laatste jaren niet bij te benen. Het maakt niet uit of je een uitgebreid netwerk bezit, social media is altijd relevant. Je kan namelijk vrij gemakkelijk je potentiële bereik vergroten, als je maar actief bent. Het gebruik van #hashtags op Twitter is hiervan een goed voorbeeld. Andere twittergebruikers kunnen zoeken op deze hashtags, deze personen zijn actief op zoek naar informatie over dat onderwerp. Als het onderwerpen zijn waar jij mee kan helpen, kan je ze de benodigde informatie verschaffen. Een goede social media campagne van grote meerwaarde zijn, mits het goed wordt ingezet op de juiste kanalen.

Externe blog

Een van de vaakst gebruikte methodes voor het promoten van een website of webshop is het schrijven van een externe blog. Grote bedrijven hebben vaak een content manager die fulltime aan het schrijven is voor externe blogs. Door het schrijven van een externe blog bereik je een groep mensen die je voorheen heel lastig zou kunnen bereiken. Stel je voor dat je actief bent in de marketing, jouw verdienmodel is het geven van advies. Als jij dan een hoogwaardig artikel schrijft over een nieuwe marketingtechnologie op een gerenommeerd marketingblog zullen mensen onder de indruk zijn van jouw expertise. Zij zullen dan eerder geneigd zijn om advies in te winnen bij jou om bijvoorbeeld hun bedrijf goed te vermarkten. Daarnaast heeft een link van een externe blog ook waarde voor zoekmachine optimalisatie.

Directories

Een directorie is een verzamelpagina met informatie over een bepaald onderwerp. Er zijn veel van dit soort pagina's te vinden. Denk maar bijvoorbeeld aan startpagina.nl, startkabel.nl, lokale pagina's met bedrijven, etcetera. Het voordeel van deze pagina's is dat ze erg specifiek zijn. Als een bezoeker op een directorie komt, dan is hij logischerwijs op zoek naar meer informatie over dat specifieke onderwerp.

Reacties plaatsen

Het plaatsen van reacties op forums of blogs is ook een manier om exposure te generen. Het voordeel van deze manier is dat het heel erg direct is, je kan mensen dus op een persoonlijke manier helpen. Het nadeel is dat het bereik niet erg groot is, met een reactie op iemand anders voelt in principe alleen diegene zich aangesproken.

Heeft het succes?

Om te meten of de promotie succes heeft gehad, moet je data verzamelen. Dit kan door middel van Google Analytics. Als je Google Analytics installeert kan je inzichtelijk maken waar jouw bezoekers precies vandaan komen en wat ze doen op jouw website of webshop.