De voordelen van Silverstripe

Gebruiksvriendelijk: Silverstripe beschikt over een enorm gebruikersvriendelijke 'achterkant'. Het beheerdersgedeelte is gemakkelijk aan te passen naar ieders wens. Doordat elke situatie aangepast kan worden, zullen er nooit overbodige knoppen in de weg zitten. Het aanpassen van tekst gebeurt door middel van 'What You See Is What You Get' editor. Wat betekent dat er geen HTML kennis noodzakelijk is bij het aanpassen van teksten. Afbeeldingen kan je gemakkelijk inladen en verschuiven. Kortom, iedereen kan met het grootste gemak een Silverstripe website beheren.


Logische structuur: Structuur van de website is erg belangrijk voor zoekmachines. Een goed staande website structuur heeft de vorm van een piramide. De belangrijkste pagina staat bovenaan, daaronder de iets minder belangrijke pagina's, daaronder weer een laag minder belangrijkere pagina's en ga zo maar door. Deze structuur geeft overzicht voor jezelf, maar ook voor de bezoeker van jouw website. Elke pagina van Silverstripe is 'dynamisch', dit wil zeggen dat iedere pagina gemakkelijk te verslepen is naar de plek waar het zou moeten staan in de piramide structuur. Als gevolg hiervan kan je snel aan de slag met het beheren en verschuiven van contentpagina's om een ideale structuur te creëren.


Versiebeheer: Contentpagina's kunnen eerst op concept worden gezet en daarna worden beoordeeld. Pas als alles gereed is, kan de pagina daadwerkelijk gepubliceerd worden, zodat deze 'live' verschijnt. Mocht je een fout hebben gemaakt in een nieuwe versie, of een oude versie in wilt zien, dan kan je met behulp van de versiebeheerfunctie oudere versies terugzetten.


Zoekmachinevriendelijk: Silverstripe voldoet aan alle 'best practices' met betrekking tot zoekmachine optimalisatie. Doordat de techniek als een huis staat, kan je als beheerder je vooral focussen op de content en outreach.


Technisch hoogstaand: SilverStripe vormt een professionele technische basis voor websites, dit komt doordat er strikt onderscheid wordt gemaakt tussen programmacode en opmaakcode. Ook in zeer uitgebreide, moeilijke situaties zorgt Silverstripe voor goede prestaties. Dit levert krachtige websites op, die soepel draaien.

De nadelen van Silverstripe

Hoog instapniveau: Doordat Silverstripe een hoog instapniveau heeft voor developers is het lastig om zelf aan de code te sleutelen. Als het systeem eenmaal staat hoeft er in principe niets meer aan gedaan te worden. Echter zal bij het toevoegen van nieuwe functies (code) wel een developer met verstand van Silverstripe ingeschakeld moeten worden. Het toevoegen of aanpassen van tekst, knoppen en andere kleine puntjes kun je natuurlijk zelf uitvoeren.


Weinig templates beschikbaar: Als je zelf aan de slag wilt gaan met een CMS, dan kies je vaak voor een template. Het nadeel van Silverstripe is dat er maar weinig templates beschikbaar zijn, omdat alles in feite maatwerk is.

De voordelen van Wordpress

Gebruiksvriendelijk: Wordpress heeft een laag instapniveau, voor developer en gebruiker. Zowel beginners als ervaren gebruikers kunnen met het CMS werken. De achterkant is vrij overzichtelijk, zo kan je gemakkelijk pagina's en blogpost toevoegen.


Onbeperkte functionaliteiten: Er zijn ontzettend veel Wordpress plugins beschikbaar in de store. Hierdoor kan je gemakkelijk jouw website uitbreiden met verschillende functies. Het nadeel wat hieraan kleeft is dat niet elke plugin even stabiel is. Test daarom uitvoerig of een plugin goed werkt, voordat hij live wordt gezet.


Kosten: Wordpress heeft een enorm aanbod aan templates. Bij een template is het meeste ontwikkelwerk al gedaan. Hierdoor hoeft de developer minder te doen en kan hij snel een website af hebben. Het werken met een zogenoemd template beperkt je echter wel in het uitbreiden van je huidige website. Meer weten over templates?


Leverancier onafhankelijk: Het ligt er natuurlijk aan wat voor contract je getekend hebt bij je huidige ontwikkelaar, maar het is vrij gemakkelijk om over te stappen naar een nieuwe ontwikkelaar. Dit komt doordat menig developer beschikt over de basiskennis van Wordpress.

De nadelen van Wordpress

Veiligheid: Wordpress plugins kunnen door iedereen gemaakt worden, ook door developers met minder ervaring. Doordat enorm veel websites het Wordpress CMS gebruiken is het voor hackers veel interessanter om Wordpress websites aan te vallen. Er is immers een veel grotere doelgroep aanwezig.


Snelheid: Het nadeel van vele plugins installeren is dat de website erg traag kan worden. Ook kan de website traag worden als er veel Wordpress websites op één server draaien.


Onderhoud: Wordpress is een CMS dat veel onderhoud vergt. Dit komt omdat de geïnstalleerde plugins vaak geüpdatet moeten worden. Over het algemeen moet een plugin 8 keer per jaar geüpdatet worden, echter is dit natuurlijk afhankelijk van de plugin zelf.


Compatibiliteit plugins & thema’s: Iedere ontwikkelaar heeft zijn eigen programmeer stijl. De code van verschillende ontwikkelaars kan onderling voor problemen zorgen.

Conclusie

Laten we voorop stellen dat Wordpress en Silverstripe goede content management systemenzijn om websites te kunnen beheren. Uiteindelijk kies jij als klant een CMS waar je je goed bij voelt. Je kunt deze vuistregel nemen: wil je snel en goedkoop? Kies dan Wordpress. Wil je een geavanceerder systeem? Ga dan voor Silverstripe.

 

Als wij van Violet88 een voorkeur zouden moeten uitspreken dan kiezen we Silverstripe omdat het systeem 'passender' is in onze bedrijfsstijl. Onze programmeurs werken er gemakkelijker in en zodoende kunnen wij sneller en efficiënter werken.

Wordpress of Silverstripe?

Wil je een Wordpress website laten maken of een Silverstripe website laten maken? Laat ons je adviseren welke het best bij je past!