Processen optimaliseren
Software ontwikkelen
Onze mensen
Elke week delen wij inzichten over automatiseren, digitaliseren en werkgeluk.
Elke week inzichten en inspiratie om digitaal op een voorsprong te komen
Kom uit die digitale remslaap
Veel bedrijven worstelen met de vraag: waar staan we eigenlijk in ons digitaliseringsproces? Daardoor blijft het vaak bij dromen over efficiëntere processen, zonder echt in actie te komen.
Wat kunnen we leren van Estland?
Afgelopen maand kondigde Estland aan alle overheidsdiensten 100% digitaal te kunnen aanbieden. Dit maakt dat ze momenteel de meest gedigitaliseerde overheid binnen Europa zijn.
De stekker uit de kassaloze Aldi
Een nieuwe revolutie leek het tweeënhalf jaar geleden.Geen rij, geen contant geld, gewoon pakken en gaan. Nu blijkt het toch niet zo’n succes te zijn.
Kun jij snel genoeg reageren op een veranderende markt?
Hoewel er meerdere oorzaken zijn voor marktveranderingen, wordt technologische innovatie vaak gezien als de meest invloedrijke drijfveer.
Gefaseerd innoveren
Veel organisaties willen digitaal innoveren, maar schrikken terug omdat ze denken dat hun hele IT-landschap op de schop moet.
Waarom iets veranderen wat al werkt?
Het lijkt logisch om vast te houden aan een werkwijze, proces of systeem dat al werkt. Maar vergeten we ons niet af te vragen of dit wel de meest efficiënte manier is?
De terugverdientijd van automatisering
Veranderingen doorvoeren binnen je organisatie kan spannend zijn. Ook als het gaat om automatisering, waar nog wel eens vooroordelen over zijn.
Minder irriteren op de werkvloer
Zonder dat je je processen duidelijk, uitgetekend voor ogen hebt, ga je fouten maken. Dit is waar flowcharts hun waarde bewijzen.
Laat je gasten het zelf fixen
Ook de hotelsector te maken met personeelsproblemen waardoor je nog weleens wat langer op je beurt moet wachten.
Minder hoofdpijn met MVP's
“Miljoenenproject voor bedrijfssoftware loopt uit op fiasco" of ICT-project mislukt door verkeerde inschattingen" zijn niet geheel onbekend in de krantenkoppen.
Ga je voor buzzwords of efficiëntie?
AI is geen magische oplossing: het is een tool, geen doel. Organisaties die dit duidelijk voor ogen hebben behalen 3 keer vaker succes met AI-implementaties.
Ben jij al voorbereid op een lege tafel?
Voor velen nog een vooruitzicht, voor steeds meer de realiteit: personeelstekort dat voor lege ruimtes zorgt. Bij de invoering van de AOW in 1957 stonden er tegenover elke 65-plusser ongeveer zeven mensen op de werkzame leeftijd.
Bouw het juiste team voor je digitaliseringstraject
Een digitaliseringsproject starten kan spannend zijn. Er zijn genoeg horrorverhalen over projecten die te veel budget opslokken of volledig mislukken. Daarom is het cruciaal een team samen te stellen dat de transformatie tot een succes maakt.
Slecht aanpasbare systemen zorgen voor werkdruk (deel 3)
Vorige week legde ik uit hoe je werkdruk kunt analyseren met slecht aanpasbare systemen. Nu is het tijd om die inzichten om te zetten in actie.
Slecht aanpasbare systemen zorgen voor werkdruk (deel 2)
Vorige week ben ik ingegaan op hoe je het beste van start kunt gaan met het in kaart brengen van werkdruk door verouderde systemen.
Slecht aanpasbare systemen zorgen voor werkdruk
Ooit zijn ze ontworpen om efficiëntie in een organisatie te brengen. Maar op een gegeven moment zorgen systemen voor meer voor hoofdpijn dan efficiëntie:
Durf jij de lat te verleggen met AI?
Veel organisaties komen op een gegeven moment op een punt waarop verder innoveren lastig lijkt of zelfs onnodig voelt. Wij noemen dit het innovatieplafond.
Wereldwijd slaagt slechts 30% van digitale transformaties
Best zorgwekkend, als je bedenkt dat er wordt verwacht dat er in 2025 2,8 biljoen dollar in geïnvesteerd wordt.
Nooit meer wachten op je collega's
Bij het samenwerken tussen afdelingen binnen een organisatie wordt informatie vaak in silo's opgeslagen.
Van postkantoor naar DigiD
“𝘝𝘳𝘰𝘦𝘨𝘦𝘳 𝘸𝘢𝘴 𝘢𝘭𝘭𝘦𝘴 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘳” hoor je nog weleens verkondigd worden. Toen ik een nieuwe auto ging kopen (weliswaar een oldtimer volgens de verzekering) dacht ik hier toch echt anders over.
HR en innovatie... Een goede combinatie?
Bijna zeven op de tien HR-professionals ondervindt volgens adviesbureau Berenschot problemen bij het werven van nieuwe medewerkers.
Nederlanders zijn koning in meedoen
We kunnen bijna niet met meer werken dan we al doen. Volgens een recent bericht van de Europese Commissie staat Nederland namelijk bovenaan in het aantal werkenden tegenover niet-werkenden.
Heb jij effe 1280 uur de tijd?
Vacatures staan tegenwoordig gemiddeld 30-60 dagen open. Ongeveer 20% van de vacatures staat zelfs na 60 dagen nog steeds open. Als dit bij 1 positie blijft is het niet zo’n issue, maar naarmate de getallen oplopen kan het je problemen gaan bezorgen.
Werk slimmer, niet harder
Ken je dat? Het idee dat je meer kan met je organisatie, maar zoekende bent hoe. Je team werkt hard, maar toch blijven de processen wat stroperig. Je bent niet de enige.
Laat je personeel niet (ver)lopen
Personeel aantrekken en behouden blijkt steeds lastiger te worden. Althans, dat hoor ik regelmatig van organisaties waarmee ik in gesprek ga.
In Portugal zetten ze digitale toegankelijkheid (wel) op 1.
In Nederland digitaliseren we steeds verder, maar ik vraag me af of we wel genoeg aandacht besteden aan de manier waarop we dat doen.
Zelfscankassa? Ja graag!
In 1988 is de eerste zelfscankassa in Nederland geïnstalleerd, maar pas sinds de coronacrisis zien we er de potentie van in.
Nieuwe medewerkers niet te vinden, tijd voor plan B.
Het personeelstekort in Nederland wringt zich tussen alle gaten en scheuren, waardoor de druk op vrijwel alle sectoren steeds groter wordt.
Dubbel verliezen
Veel organisaties in Nederland bieden hun werknemers een budget aan voor persoonlijke ontwikkeling, maar slechts 55% hiervan wordt daadwerkelijk benut.
Minder baby’s, meer software
De Nederlandse economische groei kan op peil gehouden worden als de beroepsbevolking ieder jaar met circa 110.000 personen groeit.
De haat-liefde verhouding tussen werkdruk en betrokkenheid
Wist je dat betrokken medewerkers 22% productiever zijn, 87% minder uitstromen en 41% minder verzuimen dan degenen die dat niet zijn? Een van de grootste oorzaken van lage betrokkenheid is een hoge werkdruk.
70% van de digitale transformaties mislukken
Managers en bedrijfsleiders zijn vaak de reden dat er digitale transformatie komt in een organisatie. Zij zijn ook de reden dat 70% van deze transformaties mislukken.
Nieuw personeel nodig?
AFAS Software kan door investeringen in interne systemen over naar een vierdaagse werkweek.
Week langer op de wachtlijst
Uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging uit 2021 bleek dat driekwart van de huisartsen de werkdruk te hoog vindt. In dat jaar stopten 101 huisartsen onder de 50 jaar met hun vak, tege
Investeer in technologie in plaats van mensen
In de huidige krappe arbeidsmarkt is het een uitdaging om geschikt personeel te vinden. Maar liefst 35% van de Nederlandse bedrijven is actief op zoek naar personeel.
AI-gebruik verloedert het internet
Het zal je de afgelopen tijd misschien wel opgevallen zijn dat er steeds meer teksten, afbeeldingen en video’s op platforms verschijnen die door AI zijn gemaakt.
Innoveren wanneer het kan, niet wanneer het moet
Tijdens de coronacrisis stond ons hele land op zijn kop. De ene na de andere lockdown werd geïntroduceerd en één sector die het er in het bijzonder zwaar mee had, was de horeca.
Word jij nog op tijd geholpen in het ziekenhuis?
Volgens het prognosemodel 'Zorg en Welzijn' zullen we in 2028 kampen met een tekort van 59.000 fte's in de zorgsector, door meer gebruik te maken van bestaande technologieën kunnen we de werkdruk van
Geen BTW verlaging door ICT vertraging
Systemen die gebruikt worden zijn verouderd, werken niet goed samen met andere systemen en zijn moeilijk te vervangen. Hoe komt het dat de overheid zoveel moeite heeft met het efficiënt inregelen van
Je digitaliseert op de verkeerde manier
Weerstand tegen veranderingen binnen de organisatie is een belangrijke reden waarom digitale transformaties geen, of niet snel genoeg, resultaten laten zien.
Verborgen kosten van werkdruk
In 2021 hebben werknemers in Nederland 11 miljoen dagen verzuimd wegens werkstress. De loonkosten per verzuimende werknemer als gevolg van werkstress bedragen gemiddeld 11.000 euro per jaar.
Je hoeft niet zo druk te zijn
De werkdruk neemt de komende twintig jaar steeds verder toe vanwege vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt.
1 op de 3 mensen rekent op je
Macro-econoom Kees de Kort veronderstelt dat de krapte op de arbeidsmarkt opgelost kan worden als elke Nederlander wekelijks twee uur extra zou werken.