5 min

Een SSL certificaat, het groene slotje op een website. Iedereen kent het wel, maar waar is het eigenlijk nuttig voor? En wat zijn de voor-en nadelen van dit fenomeen? Je leest het in dit artikel!

Wat is SSL / HTTPS

Een SSL certificaat is een bestand die een cryptografische sleutel aan de digitale gegevens van een bedrijf koppelt. Wanneer een SSL certificaat op een server is geïnstalleerd, wordt het hangslot en het HTTPS-protocol geactiveerd. Deze zorgen voor beveiligde verbindingen tussen een server en een browser (internet gebruiker). SSL wordt gebruikt voor het beveiligen van geld transacties, persoonsgegevens, log-in informatie en andere zaken welke vertrouwelijke informatie bevatten. Het gebruik van een SSL / HTTPS-verbinding wordt langzaam maar zeker de nieuwe norm op het wereldwijde web. Een bedrijf dient een SSL-certificaat te installeren om veilige sessies met internet gebruikers te kunnen garanderen.

 

Er zijn meerdere soorten SSL certificaten, afhankelijk van het type certificaat moeten verschillende validatieniveaus doorlopen worden. Nadat het SSL certificaat geïnstalleerd is kan er verbinding worden gemaakt met de website of webshop via een HTTPS-link (dit gebeurt overigens automatisch). Zo weet ook de server dat een website beveiligd en gecontroleerd is. Nadat de verbinding beveiligd is, verloopt al het verkeer tussen de website of webshop op een veilige en vertrouwelijke manier.

De voordelen van SSL / HTTPS

Altijd de juiste informatie: Een SSL certificaat garandeert dat de informatie die de gebruiker ziet, ook daadwerkelijk van het aangevraagde domein komt. Daarnaast worden gegevens die verstuurd zijn via een beveiligde lijn altijd verzonden naar een correcte locatie.


Hogere ranking in Google: Een HTTPS website of webshop wordt hoger gewaardeerd door Google. Dit komt doordat Google naar het punt toe wilt dat elke website of webshop correct beveiligd is. Om deze reden krijg je dus automatisch een hogere ranking, mits de website kwalitatief goed in elkaar steekt.


Geef hackers geen kans: Met een onbeveiligde verbinding kan een kwaadwillende indringer (hacker) tussen jouw gegevens en de server zitten. Als hij in deze positie komt kan hij alle informatie uitlezen of aanpassen. Met een SSL verbinding is dit hoogst onwaarschijnlijk (lees onmogelijk).


Professionaliteit: Een beveiligde verbinding schept vertrouwen richting de gebruiker. Daarnaast straalt een SSL certificaat een stuk professionaliteit uit. Je toont dat je investeert in de presentatie van jouw bedrijf op het internet.

Image by Freepik

De nadelen van SSL / HTTPS

Mixed content: Het kan voorkomen dat bepaalde delen van de website geblokkeerd worden, omdat er data wordt opgehaald via een onbeveiligde verbinding. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door plugins. Deze plugins verzenden hun data via een onbeveiligde verbinding, terwijl de website in feite beveiligd is. Wanneer dit het geval is kan er een 'mixed content' melding optreden. Als je hier problemen mee hebt kunnen wij deze voor je oplossen.


Hoge implementatie kennis vereist: Het implementeren van een SSL certificaat kost aardig wat tijd mits je hier geen ervaring mee hebt. Naast tijd is er ook kennis vereist op het gebied van programmeren. Een bekwame webdeveloper is met het implementeren van een certificaat toch zeker 2 uur bezig. Als je het toch zelf wilt ondervinden, zorg dan voor voldoende back-ups en wees goed voorbereid.


Snelheid: De snelheid van de website kan 'iets' naar beneden gaan. De impact van de laadtijd varieert echter sterk tussen een goed werkende en een slecht werkende website. Als je website goed functioneert zal het verschil amper merkbaar zijn. Als de website zeer slecht functioneert zal het nog langer duren voordat alle elementen volledig opgehaald zijn.

De kosten van de validatie

Wij bieden twee verschillende soorten certificaten en daarbij horende installaties aan:

 

Uitgebreide Validatie: Certificaten met een uitgebreide validatie zijn altijd te herkennen aan de groene adresbalk in de webbrowser. Bedrijfsgegevens worden er naast de controle over het domein gecontroleerd. Al vanaf 200 euro per jaar heb je bij ons een complete integratie van een uitgebreide validatie. Wil je een website 2 jaar voorzien van een geïntegreerd SSL certificaat, dan kan dit al vanaf 180 euro per jaar.


Domein Validatie: Met een enkele domein validatie beveilig je een enkel domein of een subdomein. Wij zorgen voor de activering en implementatie van het SSL certificaat. Bedrijfsgegevens worden opgenomen, maar worden niet leidend vertoond als bij een uitgebreide validatie. Al vanaf 100 euro per jaar heb je bij ons al een complete integratie van een domein validatie.

Ook een SSL certificaat?

Wil je ook veilige website door middel van een SSL certificaat? Laat het ons dan weten, wij kunnen 'm vrij gemakkelijk implementeren voor je.