Een webapplicatie is een computerprogramma (software) dat altijd bereikbaar is via internet. Het grote voordeel hiervan is dat het computerprogramma vanaf ieder systeem direct toegankelijk is, het hoeft niet meer geïnstalleerd te worden. Meer weten over de werking van webapplicaties? Je leest het in dit artikel.

Een centrale database

Een webapplicatie werkt met een centrale database en op deze wijze kunnen gegevens gemakkelijk opgeslagen worden. Je kunt data namelijk niet meer lokaal opslaan. Het programma is over het algemeen vrij eenvoudig uit te bereiden en er is altijd ruimte voor doorontwikkeling.

 

Met een webapplicatie die toegankelijk is via een (openbare) website sla je twee vliegen in een klap. De website en webapplicatie zijn op deze manier beschikbaar via smartphone, tablet of op desktop. De gebruiker kan informatie lezen op de website en vervolgens inloggen en gebruik maken van de functionaliteiten. Vooral voor e-learning modules is een website en webapplicatie combinatie erg succesvol: de websitebezoeker leest informatie over de cursussen, maakt een beslissing welke modules hij wilt doorlopen en logt daarna in (en doorloopt ze).

Webapplicatie voor bedrijfsdoeleinden

Waar vroeger een website of een webshop voldoende was kiezen steeds meer ondernemers om ook een webapplicatie te laten maken. Deze wordt onder andere gebruikt door werknemers om een bepaalde taak tijdens het werk te digitaliseren of gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan administratie automatiseren, e-learning modules uitvoeren, klanten beheren, een kaart van de omzet in bepaalde gebieden tonen, et cetera. Een goed uitgedachte applicatie kan een bedrijf op lange en korte termijn veel opleveren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

 

 

Voordelen van een webapplicatie

De opties met betrekking tot webapplicaties zijn eindeloos, ontstaat er ergens een probleem? Dan wordt er wel een app gemaakt die dit probleem probeert op te vangen. Webapplicaties kunnen hierdoor sterk uiteenlopende doeleinden hebben. Hieronder vind je een paar voordelen:

 

  • Workflow versimpelen: met een webapplicatie kun je gemakkelijk de workflow van werknemers versimpelen. Zijn er lastige (of tijdintensieve) taken die iemand moet nemen, maar kunnen deze wel geautomatiseerd worden? Dan kun je daar een webapplicatie voor maken. Moeite met overzicht bewaren door het gebruik van verschillende systemen? Onttrek deze data en plaats het in een dashboard (webapplicatie).
  • Tijd besparen: een webapplicatie bespaart tijd. Al helemaal als de applicatie er voor zorgt dat er verschillende taken niet meer genomen hoeven te worden door individuen. De essentie van een webapplicatie is het vergemakkelijken van bedrijfsprocessen.
  • Kosten besparen: met tijd bespaar je automatisch kosten. Echter bespaar je ook kosten met een webapplicatie doordat je andere systemen mogelijk overbodig maakt. Denk bijvoorbeeld aan een eigen CRM systeem, waardoor je geen licenties meer hoeft af te nemen bij dure partijen. Of een simpele livechat op de website die je zelf in beheer hebt, licenties zijn verleden tijd!


Dit zijn enkele voordelen van het gebruik van een webapplicatie. Er zijn nog veel meer voordelen denkbaar, afhankelijk van de type webapplicatie in gebruik.

Benodigdheden

Voor het gebruik van een webapplicatie is niet bijster veel nodig. Een browser en een werkende internetverbinding is noodzakelijk voor de gebruiker, voor de rest niets. Bij een beveiligde omgeving moet de gebruiker eerst inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, bij een onbeveiligde omgeving hoeft dit uiteraard niet. Bij het gebruik van de webapplicatie worden er lokaal bewerkingen uitgevoerd en deze worden automatisch verwerkt door de server (vandaar de internetverbinding).


Als beheerder van de webapplicatie is een sterke relatie met een goede bouwer noodzakelijk als de kennis niet aanwezig in de organisatie is. Als organisatie wil je namelijk de webapplicatie blijven doorontwikkelen en optimaliseren. Bij een webapplicatie komen technieken zoals HTML, CSS, PHP, Javascript, AJAX en jQuery kijken, talen die niet iedere programmeur kent. Een goede mix van kennis, communicatie en projectmanagement is dus noodzakelijk, wil je een webapplicatie ontwikkelen die aansluit op jouw bedrijfsdoelstellingen.

Een webapplicatie nodig?

Wij helpen je maar al te graag met het ontwikkelen van een webapplicatie. Er zijn eindeloos veel kwesties te bedenken waar een webapplicatie uitkomst zou kunnen bieden, zeker voor bedrijfsdoeleinden. Even sparren? Neem contact met ons op!