Woocommerce

WooCommerce is een plug-in die je kunt installeren als je een Wordpress website hebt. Wordpress is een open-source content managementsysteem waarmee je websites kunt beheren.

 

De plug-in is een uitbereiding op het CMS en zorgt voor een aanvullende webshop functionaliteit. Door middel van de extensie en programmeerkennis kan er een platform ontwikkeld worden met als grote voordeel dat je het beheersysteem van Wordpress nog kunt gebruiken. Alle pluspunten, zoals gemakkelijk afbeeldingen toevoegen en pagina’s publiceren blijven behouden.

 

WooCommerce is inmiddels geadopteerd door Wordpress en heeft grote stappen gemaakt. De populariteit van deze plug-in geeft toch aan hoe sterk de e-commerce markt groeit.

 

Wat maakt WooCommerce succesvol?
WooCommerce zorgt ervoor dat je Wordpress kunt ‘upgraden’ naar een e-commerce platform. Het is het eerste webshopsysteem waar ook een goed CMS aan hangt (omdat je het webshopsysteem in een CMS zet). Het beheren van jouw website en het verkopen van producten is nog nooit zo makkelijk geweest.

 

De eenvoud van Wordpress gecombineerd met een webshop functionaliteit (WooCommerce) zorgt ervoor dat er in relatief snelle tijd een webwinkel opgezet kan worden.

Magento

Magento is een open-source e-commerce platform met zeer uitgebreide functionaliteiten. Magento wordt vooral gebruikt voor grote en complexe webshops met veel artikelen. Voor de beeldvorming; er zijn Magento webshops met meer dan 1 miljoen producten.

 

Magento is enorm uitbreidbaar en het is mogelijk om bekende softwarepakketten (zoals Exact en Afas) te koppelen. De investering in Magento is groter, maar het platform is meer schaalbaar. Je kunt flink doorontwikkelen op Magento.

 

Wat maakt Magento succesvol?
Magento is geschikt voor de grote webshops met veel artikelen. Doordat het een systeem, puur en alleen, voor webshops is, ademt het alleen maar e-commerce. Alle functionaliteiten, toepassingen en opties zijn er in feite aanwezig. De mogelijkheden in Magento zijn eindeloos.

 

De volwassenheid en professionaliteit van Magento zorgt ervoor dat de webshop goed blijft functioneren, no matter what.

De vergelijking

WooCommerce is een Wordpress plug-in, Magento een compleet CMS
Dit is misschien wel het grootste verschil tussen de twee systemen. Aan de ene kant heeft WooCommerce de veelzijdigheid van Wordpress achter de hand, waardoor het makkelijker is om een website te beheren. Iemand die met Wordpress gewerkt heeft, weet zijn weg ook wel te vinden in WooCommerce. Iets wat het ideaal maakt voor kleinere webshops en websites.

 

Magento, aan de andere kant is een CMS dat van de grond af aan is opgebouwd. Wat betekent dat het enorm veel features, functies en andere toepassingen bevat. Het nadeel hiervan is dat niet iedere programmeur in Magento kan werken. Een webshop opbouwen is veel meer werk in Magento dan in WooCommerce, simpelweg omdat het niet ontworpen is om gemakkelijk te leren, maar om een goede webshop in elkaar te zetten.

 

Magento is meer ‘hardcore’, WooCommerce is meer ‘laidback’.
Begrijp het niet verkeerd, dit betekent niet dat WooCommerce slechter is, het betekent alleen dat Magento een enorme hoeveelheid aan functies heeft die WooCommerce niet heeft. De functies omvatten productvergelijking, kortingscodes, filters, en veel meer.

 

WooCommerce maakt daarentegen gebruik van de enorme hoeveelheid aan Wordpress plug-ins die online beschikbaar zijn. Een plug-in werkt vaak goed met andere plug-ins, zo kun je gemakkelijk je overige functionaliteiten toevoegen. In WooCommerce is het ook veel makkelijker om een blog te schrijven dan Magento, met dank aan de Wordpress-roots.

 

Denk in gigabytes
Veel mensen weten niet eens hoeveel ruimte je nodig hebt voor een webshop voordat de ontwikkeling ervan begint. Dit kan voor een probleem zorgen met je huidige hosting plan, omdat een flinke Magento webshop echt geen kattenpis is. De grootte van een Magento webshop valt puur te verwijten aan de mogelijkheden die het platform biedt.

 

WooCommerce is makkelijker om te hosten, omdat het is een kleine, lichte plug-in is in plaats van een volledig CMS-systeem. Het is veel makkelijker om een snelle website op WooCommerce te maken dan op Magento hetzelfde te doen, en dat is zeker iets wat je in achterhoofd moet houden.

 

Devs zijn goud
Het is lastiger om iemand te vinden die een WooCommerce specialisatie heeft, dan iemand die een Magento specialisatie heeft. Dit komt doordat Magento developers de ins en outs van dit CMS moeten kennen, terwijl Wordpress developers relatief gemakkelijk door WooCommerce kunnen glijden.

 

Natuurlijk betekent dat niet dat iemand die ooit op Wordpress blogde, weet hoe je een webshop kunt bouwen. Maar het is veel makkelijker om iemand te vinden de Wordpress kent, en op zijn beurt WooCommerce dan iemand te vinden die enorm veel weet over Magento. Een Magento developer is overigens stukken duurder dan een Wordpress developer.

In het kort

Heb je een website waar enkele producten verkocht worden? Dan is WooCommerce erg geschikt. Zeker als je ook nog je website ernaast wilt onderhouden. De kosten van ontwikkeling en onderhoud zijn een stuk lager dan Magento. De maandelijkse hostingkosten zijn ook lager, omdat er minder grote servers voor ingezet kunnen worden. Laatste voordeel is het aanbod aan plug-ins die je aan WooCommerce/Wordpress kunt toevoegen.

 

Heb je een groter aanbod van producten, maak je gebruik van een kassasysteem, voorraadbeheersysteem of een ander systeem? Dan is Magento meer geschikt. De instap van Magento is hoger, maar zorgt ervoor dat je direct een volwaardig platform tot je beschikking hebt. Voorbeelden van uitbereidingsmogelijkheden zijn; meertaligheid, multistores, verzendkosten op basis van gewicht, et cetera. Magento is nét een stapje meer dan WooCommerce.

Conclusie

Magento en WooCommerce zijn E-commerce systemen die voor verschillende doelgroepen interessant zijn. Als je een kleine tot middelgrote webshop hebt en daarnaast waarde hecht aan het publiceren van artikelen dan is WooCommerce het best. Wil je een groot platform met een flink assortiment en koppelingen met externe systemen, dan is Magento meer geschikt.