Wordpress

Op het web is alles mogelijk, waardoor het ook steeds gemakkelijker is geworden om producten te verkopen. Betalingen worden hedendaags via allerlei digitale oplossingen verwerkt IDeal, Paypal, enzovoort. Transport van artikelen wordt ook steeds voortvarender door automatisering en digitalisering. Doordat (heel) veel mensen Wordpress gebruiken, zijn er genoeg opties om een goede webshop neer te zetten. Grote systemen zoals Magento zijn alleen nog maar nodig voor grote webshops (10.000+ artikelen en veel opties).


Wat heb je nodig?

Er zijn niet heel veel elementen nodig om een Wordpress webshop op te zetten. De volgende onderdelen zijn essentieel:

  • Een Wordpress website;
  • payment serviceprovider;
  • een Wordpress plug-in.


Een wordpress website

Je hebt uiteraard een Wordpress website nodig om er een webshop van te maken. Deze dient ook op een server gehost te zijn, je wilt immers dat mensen de webshop 24/7 kunnen bereiken.


Een payment serviceprovider

Zoals al eerder aangegeven is online betalen ook gemakkelijker geworden. Je kunt iDeal integreren in jouw webshop en op deze manier kan vrijwel iedereen betalen. Mollie, Sisow en Targetpay maken het mogelijk om iDeal betalingen te integreren zonder een abonnement af te sluiten bij een payment serviceprovider. Voor deze betaalmethoden betaal je een klein bedrag per transactie. Houdt er wel rekening mee dat de plug-in goed geïnstalleerd dient te worden, hier kunnen kosten aan verbonden zijn.


Wordpress plug-ins

Het grootste voordeel van Wordpress komt hier maar weer eens om de hoek kijken: plug-ins. Alles wat je wilt in een webshop is waarschijnlijk al een keer gemaakt door een developer. Hierdoor kun je relatief gemakkelijk een website promoveren naar een webshop. Let wel: hoe meer plug-ins, hoe onveiliger jouw website/webshop wordt. Ook kunnen er elementen op de website verschuiven door het installeren van een plug-in. Iedere plug-in heeft aanpassingen nodig, technische kennis van een programmeur is gewenst. Ga zelf nooit op een ‘live’ omgeving in het wilde weg plug-ins installeren.

 

 

Woocommerce

De populairste (en beste) plug-in voor het maken van een Wordpress webshop is WooCommerce. Zonder te betalen kun je er gemakkelijk een goede webshop mee opzetten. WooCommerce heeft zijn populariteit vooral te danken aan een enorme gebruiksvriendelijkheid. De plug-in biedt standaard PayPal ondersteuning en kan bovendien gebruikt worden in combinatie met de WPML plug-in voor het creëren van een meertalige webshop.

 

 

Wordpress webshop themes / templates

Een theme of template bestaat uit een reeks bestanden die de voorkant en achterkant van jouw webshop vastleggen. Zie het als een vitrinekast, waarbij je zelf alleen nog maar dingen in hoeft te zetten. Het gebruiken van een dergelijk thema zorgt ervoor dat er minder tijd in programmeren hoeft te zitten.


Wanneer je op zoek gaat naar een thema zal je zien dat er gratis en betaalde versies zijn. Een gratis thema is minder stabiel maar wel kosteloos. Een betaalde versie zit iets beter in elkaar en wordt bovendien ook vaak ondersteund. Dat wil zeggen dat er hulp aangeboden wordt bij specifieke problemen. De voor- en nadelen van templates kun je hier vinden.

Er zijn verschillende aanbieders die Wordpress webshop templates aanbieden. Bekende namen zijn Themeforest en WooThemes. Themeforest heeft het grootste aanbod aan templates (zo’n 250 in totaal). WooThemes is het bedrijf achter WooCommerce. Omdat zij alles weten van WooCommerce, sluiten de templates naadloos aan bij de plug-in.

Templates en themes zijn niet aan te raden als je flink wilt doorontwikkelen. Doordat er ontzettend veel kaders zijn vastgesteld wordt het aanpassen van elementen ook moeilijker. Ook zijn er bij sommige themes of templates restricties, waarbij het mogelijk is dat je niet de juist rechten hebt om het template aan te passen.

Als je wel wilt doorontwikkelen dan moet je jouw Wordpress webshop op maat laten maken. Dit betekent dat een programmeur de webshop opbouwt zonder kaders, waardoor het uitbouwen van de Wordpress webshop veel gemakkelijker is. Dit noemen we maatwerk.

De volgende vuistregel is hierop van toepassing:

  • Kortetermijnvisie en weinig intentie om door te ontwikkelen = template;
  • Langetermijnvisie en veel intentie om door te ontwikkelen = maatwerk.


Aandachtspunten

Naast plug-ins, payment serviceproviders en de keuze tussen een theme of maatwerk zijn er ook andere zaken die belangrijk zijn.

 

  • Hosting: Snelheid van jouw Wordpress webshop is van essentieel belang. Je wilt namelijk niet dat mensen afhaken in het koopproces omdat ze te lang moeten wachten. Zorg er dus voor dat jouw webshop gehost staat op een snelle server, die alle data-aanvragen kan verwerken. Ook dient jouw Wordpress webshop goed beveiligd te zijn, dit doe je met een SSL-certificaat die je tevens bij je hosting provider aan kunt vragen.
  • Vindbaarheid: Als je klanten naar je webshop wilt krijgen moet je goed vindbaar zijn. Dit doe je door zoekmachine optimalisatie of door zoekmachine advertising. Wordpress heeft een goede plug-in genaamd Yoast die je met vindbaarheid kan helpen. De plug-in geeft aan waar op de pagina verbetering mogelijk is.

 

 

In het kort

Let op de volgende punten:

 

  • Maatwerk of template: Het belangrijkste punt van allemaal. Kies je voor de lange termijn of voor de korte termijn. Wat wil je met jouw Wordpress webshop? Waar sta je over een aantal jaar. Ga goed na wat de mogelijkheden zijn, laat je goed informeren.
  • Payment serviceprovider: Een goede Payment serviceprovider kan veel geld schelen aangezien je per transactie betaald.
  • Plug-ins: Er zijn verschillende plug-ins beschikbaar voor Wordpress om een webshop op te zetten. WooCommerce is verreweg de populairste, echter kan het nooit kwaad om je goed in te lezen over welke plug-ins ook beschikbaar zijn.
  • Hosting: Een snelle webshop zorgt voor een hoger gebruiksgemak, wat uiteindelijk zorgt voor meer verkopen.
  • Vindbaarheid: Als je niet vindbaar bent, zal je ook weinig klanten krijgen. Online marketing is een middel van zeer goed werkt.