Gebruiker > zoekmachine

Houd in het achterhoofd dat je niet puur en alles voor de zoekmachines moet schrijven. Het vindbaar maken van de tekst is één, daarnaast is de leesbaarheid voor de lezer is belangrijk. Op deze pagina leggen wij je uit hoe je een goede tekst schrijft op basis van SEO technieken. Mocht het zo zijn dat na het lezen van deze tekst je het niet ziet zitten om een SEO tekst te schrijven, bekijk dan onze andere artikelen in de kennisbank. Er zijn genoeg andere manieren om bezoekers te krijgen.

Zoekwoorden

De basis van de tekst begint bij het definiëren van een onderwerp (zoekwoord). Ga voor jezelf na of het realistisch is om te scoren op een bepaald onderwerp wat heel erg populair is. Je kan dit checken door simpelweg het onderwerp in te voeren in een zoekmachine en te bekijken hoeveel resultaten er zijn. Als er enorm veel resultaten zijn op het onderwerp, probeer het onderwerp dan iets te segmenteren. Je kunt bijvoorbeeld altijd een locatie aan je onderwerp toevoegen om de concurrentie te verkleinen.

Gebruik en optimaliseer de title tag & meta description

De 'title tag' en 'meta description' zijn de twee elementen die gebruikers in de zoekmachines kunnen zien. De title tag (titel) en meta description (beschrijving) moet de gebruiker 'triggeren' om op de pagina te klikken. 

 

Er zijn een aantal maatstaven waar je je aan moet houden:

 

Title tag:
De eyecatcher van de gehele pagina, deze titel moet er uitspringen ten opzichte van de concurrentie. Als het beoogde zoekwoord aan het begin staat van de title tag dan geeft dit extra waarde mee. De title tag dient een lengte hebben tussen de 50 en 60 karakters (inclusief spaties).

 

Meta description:
Door het gebruik van een sterke titel kan de interesse van een lezer gewekt worden. Vervolgens kan je een langere toelichting geven door het gebruik van de meta description. Probeer hierin altijd 'nieuwe' informatie te geven zodat de gebruiker enthousiast wordt. De meta description heeft een optimale lengte bij ± 155 karakters (inclusief spaties).

kennisbank_seo_img2

H1, H2, H3 en de structuur van de tekst

Door het gebruik van headers kan je structuur geven aan de tekst. De H1 van de pagina mag altijd maar een keer gebruikt worden en is de titel van je pagina. Vervolgens kun je met H2's en H3's een verdeling maken van koppen. Als je het moeilijk vindt om koppen voor je tekst te bedenken kan je in Google je onderwerp intypen. Onderaan de pagina verschijnt dan 'zoekopdrachten gerelateerd aan'. Hier kan je inspiratie uithalen voor nieuwe koppen, headers en de structuur van de tekst.

Lengte van de tekst (content)

De hoogst scorende pagina's in zoekmachines bevatten enorm veel tekst (bijvoorbeeld Wikipedia). Zoekmachines waarderen het als je veel informatie hebt over een bepaald onderwerp. Als een gebruiker alle informatie kan vinden op jouw website of webshop rank je hoger doordat je een bepaalde informatiebehoefte van de gebruiker kan vervullen. Een 'perfecte' tekst (met achterliggende pagina's met nog meer informatie over het onderwerp) telt rond de 2.000 woorden. Echter is dit niet nodig in een markt waar weinig concurrentie is. Een realistischer beeld is een tekst tussen de 500 - 1.000 woorden die goed gestructureerd is. Vergeet niet dat content ook van hoge kwaliteit en goed leesbaar moet zijn. Het heeft geen zin om nutteloze stukken toe te voegen om aan je woorden aantal te komen. De absolute ondergrens van het aantal woorden is 300 woorden.

Gebruik van zoekwoorden

Op internet wordt gesuggereerd dat het percentage van contentzoekwoorden in de totale tekst rond de 5% ligt. Dit is echter niet het geval! Het gaat er om dat het duidelijk is voor zoekmachines waar de tekst over gaat. Dit doe je door het zoekwoord onder andere in de title tag, meta description en de H1 te plaatsen. Het blijft wel van belang dat het zoekwoord het vaakst voorkomende woord op de pagina is.

Beter gevonden worden?

Wij helpen je maar al te graag om beter gevonden te worden. Na het lezen van dit artikel weet je wat belangrijk is in het schrijven van een goede seo tekst. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op!