Interacteer met je volgers

Een effectieve social mediastrategie zorgt ervoor dat je relaties opbouwt met je volgers (en dus potentiële klanten), en dat ze een positieve indruk overhouden van jouw merk. Als je het goed doet, worden ze wellicht zelfs merkambassadeurs van je merk en willen ze actief onderdeel uitmaken van jouw merk.

 

De eerste tip is een voor de hand liggende, maar alsnog gaat dit bij veel bedrijven mis. Het is enorm belangrijk om te voorkomen dat je social media content eenrichtingsverkeer is.

 

Het is (meestal) niet effectief om social mediakanalen alleen te gebruiken om informatie of advertenties over de bühne te gooien, zonder te luisteren naar je volgers te zeggen hebben. Dat is zonde, want je kunt juist veel waardevolle informatie verzamelen door het gesprek aan te gaan met je volgers op social media.

 

Community-building

Twee manieren om interactiviteit te stimuleren zijn community-building en storytelling.
 

Door middel van community-building maak je je volgers onderdeel van je merk. Door je publiek bijvoorbeeld uit te nodigen om ideeën aan te dragen, feedback te geven en mee te denken stimuleer je het ontstaan van een community rondom je merk. Dat is niet alleen nuttig om mensen aan je merk te verbinden, maar het geeft je als merk ook nieuwe ideeën en inzichten in waar je klanten behoefte aan hebben.

 

Een goed voorbeeld van community-building vind je op de social mediakanalen van LEGO. Met de hashtag #LetsBuildTogether kunnen volgers hun eigen creaties delen. Het merk zet deze vervolgens weer in de spotlight door ze op hun eigen account nog eens te delen. Een goede manier om volgers te verbinden aan je merk en ze het gevoel te geven dat ze onderdeel van een groep uitmaken.

 

 

Een ander en wat ouder voorbeeld is de Lay’s Maak de Smaak-campagne. Met deze co-creatie campagne liet Lay’s heel Nederland meedenken en beslissen over nieuwe chips-smaken, en met succes. Volgens PepsiCo zijn er zo’n 675.000 ideën ingezonden en zijn er meer dan 6 miljoen zakken verkocht van de finalesmaken. Dit is een perfect voorbeeld van social media community-building done right.

 

 

Storytelling

Bij storytelling gaat het om het vertellen van verhalen. Dat kan jij als bedrijf doen, maar je kunt het ook omdraaien, en vragen of je volgers hun verhaal juist met jou willen delen.

 

Een goed voorbeeld van dat laatste is de Share a Coke campagne van Coca-Cola. Door volgers te stimuleren hun eigen verhaal te delen via de hashtag #ShareACoke, namen volgers als het ware de campagne over door hun verhalen en selfies massaal te delen via social media. Heel slim gebruik van storytelling: in plaats van dat Coca-Cola hier zelf een verhaal vertelt, doen anderen dat voor Coca-Cola.

Bouw geloofwaardigheid op

De tweede tip is: zorg dat je betrouwbaar en geloofwaardig overkomt op je social mediakanalen. Denk vanuit je volgers. Krijgen ze de indruk dat je alleen maar post om te verkopen, of om een oprecht gesprek met ze aan te gaan? Het is belangrijk dat je publiek jouw merk als een betrouwbare en oprechte bron ziet, anders is de kans klein dat je een positieve indruk achterlaat.

 

Volgens de Public Institute for Public Relations zijn er een aantal manieren om geloofwaardig over te komen, namelijk:

  • Expertise tonen. Social mediagebruikers willen zien wat jouw unieke competenties zijn en wat jou anders maakt dan concurrenten. Het is dus goed om te laten zien dat je een leider bent in jouw specifieke branche. Doe dit bijvoorbeeld door het delen van kennis.
  • Een uitnodigende houding aannemen. Deze valt eigenlijk deels samen met de vorige tip. Door te reageren op volgers en gesprekken met ze aan te gaan zorg je ervoor dat volgers zien dat je ook echt luistert naar ze luistert en hun feedback waardeert. Het is dus zeker niet genoeg om enkel vragen te stellen of om feedback te vragen; het is minstens zo belangrijk om hier ook actief op te reageren.
  • Beloftes waarmaken. Als laatste is het essentieel om aan te tonen wat je met de feedback en ideeën hebt gedaan. Zo laat je als merk zien dat je niet alleen zégt dat je feedback belangrijk vindt, maar dat je ook daadwerkelijk die belofte nakomt. Door eerlijk en transparant te zijn, en door te laten zien hoe je feedback van je doelgroep ter harte hebt genomen, bouw je geloofwaardigheid op.

Je maakt posts meer sharable als ze zowel de informatie- als entertainment factor hebben. Combineer dus informatieve posts zo veel mogelijk met emoties zoals bijvoorbeeld humor. 

 

Coolblue’s Facebook-posts zijn een goed voorbeeld van een mix tussen informatie en entertainment. Zo weet het bedrijf het minder goede nieuws dat er een winkel vernield is op een grappige manier te brengen, en in een andere post verwerkt het bedrijf de USP ‘vandaag besteld, morgen in huis’ op een creatieve manier in een post over vrijdag de 13e.

 

Ook relevant voor B2B-bedrijven?

Je vraagt je misschien af hoe het zit met B2B-bedrijven en social media. Eigenlijk gelden de meeste zaken die hierboven bij besproken net zo voor B2B-bedrijven, hoewel de toepassing ervan waarschijnlijk nét even anders is, bijvoorbeeld door wat meer op de informatie-factor dan op de entertainment-factor te sturen.

 

We lopen de tips die we hierboven hebben besproken nog een keer door, met een toelichting over hoe ze van toepassing zijn op B2B-organisaties.

 

De eerste tip om voldoende te interacteren met je volgers is ontzettend belangrijk, óók voor B2B-bedrijven. Salesforce doet dit bijvoorbeeld door tips van gebruikers te verzamelen en opnieuw te delen via hun eigen kanalen.  

 

 

Tip 2, het opbouwen van geloofwaardigheid, is minstens zo belangrijk voor B2B-bedrijven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een verhoogde risicoperceptie bestaat in B2B-markten. Je doet er dus goed aan om je volgers het gevoel te geven dat je betrouwbaar bent en je afspraken ook echt nakomt.

 

Tip 3, het vinden van een goede informatie-entertainment balans is als B2B-bedrijf wellicht lastiger. Het ligt natuurlijk heel erg aan het soort product of dienst dat je levert, en je doelgroep. Wel is het zo dat social mediagebruikers die aan het inventariseren zijn voor zakelijke doeleinden, vaak informatie belangrijker vinden dan de entertainment-factor.

 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat gebruikers die social media in een business-context gebruiken (bijvoorbeeld om onderzoek te doen naar mogelijke leveranciers) relatief vaker op zoek zijn naar informatie, en meer letten op rationele argumenten.

 

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat B2B social media posts vaker worden gedeeld en geliket als er links in staan die verwijzen naar meer informatie over een onderwerp.  

 

Gartner past dit bijvoorbeeld toe door een kort stukje informatie te delen, en een link te plaatsen naar een uitgebreider artikel.

 

Advies nodig?

We kijken graag samen met jou naar een slimmere manier om social media in te zetten.