Stel concrete doelen op

Het voordeel van e-mail campagnes (via bijvoorbeeld MailChimp) is dat ze heel goed meetbaar zijn. Je krijgt direct de cijfers te zien van de campagne. Het aantal ontvangers, openratio en klikratio bijvoorbeeld. Er zijn ontvangers in verschillende stadia in het aankoopproces, zoals de oriënterende bezoeker, of juist de aankoopgerichte bezoeker die direct een aankoop wil doen.

 

Definieer de conversiemomenten die voor jouw organisatie belangrijk zijn en richt je e-mails hier op in. Zo kan het zijn dat een blog veel exposure wil genereren, bij deze doelstelling is bereik erg belangrijk. Het kan ook zijn dat een webshop wil verkopen, hierbij is conversiegerichtheid belangrijk. Definieer voor jezelf wat je wilt bereiken met jouw campagne en zorg dat de doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn (SMART).

Creëer unieke content

Zorg dat jouw berichten relevant zijn voor je ontvanger. Wat heeft iemand immers aan verhalen die hem niet interesseren? Ook zijn berichten die al vaker voorbij gekomen zijn niet interessant, deze zijn namelijk niet uniek.

 

De 3 belangrijkste elementen van goede content zijn: aansprekende content, segmentatie en tijdige communicatie. De eerste twee punten liggen enorm dicht bij elkaar. We bedoelen met aansprekende content en segmentatie dat iemand (een bepaald segment in je doelgroep) een bericht ontvangt wat hem ook aanspreekt (aansprekendheid). Combineer deze twee factoren met het moment waarop je communiceert (tijdigheid) en je hebt een krachtige boodschap.

Integreer social media

Om je bereik nog verder te vergroten is het slim om social media te integreren bij het versturen van een e-mail. We spreken hierbij dus over Twitter, YouTube, Facebook of LinkedIn. Zorg ervoor dat je content te delen is via deze sociale platformen. Dit kan je doen door het opnemen van een share-button bij je gedeelde content. Neem in iedere mailing een link op naar jouw website en social media kanalen om meer volgers en fans te werven. Vergeet ook niet om via de social media kanalen te vertellen dat je nieuwsbrief de deur uit is!

Maak je mailings mobile-proof

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone of tablet, speel hier op in. Zorg dat je e-mails ook op deze devices te lezen zijn. Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je kunt nagaan hoeveel van je ontvangers mobiel je e-mail lezen. Ook is het mogelijk om te testen hoe je mail overkomt op verschillende platformen. Links worden aangeklikt door de duim en niet met een cursor van een muis, zorg dus voor voldoende ruimte om te klikken.

Let op je deliverability

Al je moeite is voor niets geweest als het bericht niet goed aankomt. Bewaak daarom je ISP's (Internet Service Providers) en zorg dat je reputatie goed blijft. Hoe je dit doet? Zorg dat je adreslijst bij de tijd is, verwijder daarom adressen die niet relevant zijn. Houd je aan de e-mail gedragscode en wees relevant, zo voorkom je spamklachten.

Gebruik korte headlines

Je onderwerp moet aanspreken, ontvangers moeten getriggerd worden om je bericht te lezen. Gebruik hierom korte headlines. In de meeste e-mailprogramma's heeft de onderwerpregel niet meer dat 50 karakters, op mobiele schermen is dit maar 32 karakters. Dit is de lengte die je kernboodschap mag hebben.

 

Vind je het moeilijk om in korte zinnen je kernboodschap te presenteren? Denk dan aan de Google links waar je vaak op klikt. Wat maakt het dat je klikt op een bepaalde link? Wat is de trigger? Schep geen valse verwachtingen, zorg dat de ontvanger het onderwerp direct herkent na het openen van de e-mail.

Werk met een vast schema

Zorg voor een constante stroom van kwalitatieve content door procedures voor content creatie te hanteren. Werk bijvoorbeeld met een matrix waarin verschillende groepen zijn ondergebracht met ieder hun doelstellingen en informatiebehoeften. Zo structureer je voor jezelf gemakkelijk wat een bepaalde groep nodig heeft aan content.

Blijf testen en optimaliseren

Zorg dat je altijd up to date blijft van de laatste trends en best practices. Lees marketingboeken, volg webinars, doe online cursussen en praat vooral met andere over hoe zij e-mail marketing inzetten voor hun bedrijf. Als je echt wilt weten wat het beste werkt voor jouw organisatie en doelgroep zal je jouw e-mailberichten moeten testen. Er valt veel te testen, zoals verschillende headlines, buttons, beeldmateriaal et cetera.

Wij helpen je verder!

Heb je bepaalde ideeën om je e-mail campagne te verbeteren maar liggen ze buiten je mogelijkheden? Neem dan contact met ons op! Wij hebben ruime ervaring in het ontwerpen, ontwikkelen en verzenden van e-mail campagnes.