Wat is een CMS?

Je kunt in een CMS gemakkelijk jouw website beheren en aanpassen naar wens, zonder kennis te hebben van programmeertalen. Alleen met een wachtwoord kun je bij de achterkant. Zie het als een programma waarin je werkt om jouw website aan te passen.

Wanneer is een CMS belangrijk?

Eigenlijk is een CMS altijd belangrijk, het versimpeld namelijk het werken met een website. Als er geen of weinig programmeerkennis aanwezig is in de organisatie is een CMS nagenoeg onmisbaar. Op deze wijze kan iedereen met de website aan de slag. Als de website vaak geactualiseerd dient te worden, zoals nieuwswebsites waarbij er per dag meerdere artikelen geplaatst worden, is een CMS heel erg handig.

Voordelen van een CMS

Inmiddels (2020) worden nagenoeg alle websites met een CMS opgeleverd. Het grootste voordeel is, zoals hierboven beschreven, dat je volledige controle hebt over de inhoud van jouw website/webshop of webapplicatie. Het maakt het beheren van jouw product heel gemakkelijk. Ook kunnen meerdere personen de inhoud bijhouden en publiceren. Het is in het controlepaneel in te stellen wat de rechten zijn van bepaalde gebruikers. Een CMS zorgt dus voor overzicht, controle en het versnelt onderhoud aan jouw website.

Verschillende soorten CMS

Er zijn verschillende soorten CMS’en op de markt. We lichten de bekendste uit:

  • Wordpress is het bekendste CMS van deze tijd, zo’n 60% van alle websites heeft een Wordpress achterkant. Wordpress is een gebruiksvriendelijk, flexibel stuk software dat uit te bereiden valt met verschillende thema’s en plug-ins.
  • Silverstripe is een wat minder bekend CMS, maar daarentegen wel geliefd bij programmeurs. Silverstripe websites worden vanaf 0 opgebouwd en daardoor weet de bouwer precies hoe alles in elkaar steekt.
  • Drupal is een open-source CMS, geschikt voor het ontwikkelen van digitale oplossingen. Plug-ins worden bij Drupal modules genoemd. Verder heeft Drupal minder code nodig, waardoor de kwaliteit over het algemeen beter is.
  • Joomla heeft een zeer vriendelijk ogende interface en een sterke community om zich heen verzameld. Joomla is op geen vlak onderscheidend van andere cms’en en dat is waarschijnlijk ook een van de redenen geweest voor de afname van het marktaandeel.

Gebruikers en een CMS

Het gebruik van een content managementsysteem is essentieel als meerdere mensen aan een website werken. In het controlepaneel kun je instellen wat de rechten zijn van de geregistreerde gebruikers. Als beheerder kies je dus zelf wat iemand wel en niet mag doen op jouw website. Ook wordt elke aanpassing genoteerd in een logboek, mocht er dus een fout gemaakt zijn is het gemakkelijk te traceren wie de ‘dader’ is.

Een website zonder CMS

Een website zonder CMS is in feite ondenkbaar in deze tijd. Elke website dient toegankelijk te zijn voor elk niveau beheerder. Iemand van 50+ moet hetzelfde kunnen doen als iemand van 20 jaar oud. Zonder CMS moet je al snel in de paginabron van de website gaan rommelen, iets wat menig persoon te gortig is. Om deze simpele reden is het gebruiken van een CMS onmisbaar. Je kunt namelijk niet van iedere beheerder verwachten dat ze programmeerkennis hebben.

Een CMS keuze maken

Een keuze maken is natuurlijk altijd lastig, al helemaal als je realiseert dat een CMS bindend is aan je website. Van belang is dat iedereen uiteindelijk goed uit de voeten kan met het gekozen CMS.

 

Stel een lijst op met eisen en wensen. Zorg ervoor dat de behoeften van alle belanghebbenden worden geïnventariseerd (ook van afdelingen die mogelijk niet zijn vertegenwoordigd). Wat ook goed helpt is het uitvoeren van een demo. Verwerk de reacties op de demo’s in een uiteindelijke aanbeveling die je presenteert aan de belanghebbenden.

Violet88 en CMS

Wij maken websites in Silverstripe. Silverstripe voor de geavanceerde websites met zware functionaliteiten.

 

Bekijk hier al onze web diensten.