Webdesign

De term webdesign heeft betrekking op het ontwerpen en vormgeven van de voorkant (front-end) van websites en webshops of reserveringssystemen. Echter wordt de term regelmatig in bredere zin gebruikt, waarbij ook het ontwikkelen van de achterkant (back-end) van de website of webshop in handen wordt genomen. Omdat deze twee onderdelen niet altijd door dezelfde persoon worden uitgevoerd is het scheiden van beide werelden een optie. Je besteedt het ontwerp uit aan een designer en de ontwikkeling aan een developer. Als beide onderdelen wel door een partij worden aangeboden, kan je het gehele proces uitbesteden.

Concept

In de conceptfase wordt duidelijk wat een design uniek en sterk maakt. Daarnaast wordt de basis gelegd voor de rest van het project. 'Online' zijn met een generieke website en standaard design in een verzadigde markt is niet voldoende om jezelf te onderscheiden. Een concept moet uniek en sterk zijn en een basis vormen voor de rest van het project. In de conceptfase wordt het doel van het onder andere het design bepaald, de eerste functionaliteiten worden hier zichtbaar. Het idee voor een website, webshop of webapplicatie wordt in deze fase gevormd.

Wireframes

Vanuit het concept wordt er vaak gewerkt naar een set webdesign wireframes. Deze zijn vrij statisch maar de ervaring leert dat ze erg handig zijn. Door wireframes te maken krijg je een goed beeld hoe het project in elkaar steekt. Daarnaast staan alle functionaliteiten er op, zodat deze nog een keer doorlopen kunnen worden.

Grafisch ontwerp

Een grafisch ontwerp draait om twee aspecten, uitstraling en herkenbaarheid. Het juiste kleurgebruik en de gekozen afbeeldingen brengen het juiste 'gevoel' mee in het design. Producten worden sneller verkocht als ze goed gepresenteerd worden. Zorg voor een op maat gemaakte huisstijl en een webdesign dat past bij je wensen en behoeftes.  Houd tijdens het realiseren van het grafisch ontwerp houden rekening met: de doelgroep, de financiële mogelijkheid en de huidige trends in de markt.

 

Zie het grafisch ontwerp als een proces dat ontstaat vanuit de eisen van de klant en jouw eigen gedachtegang. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een 'onepage webdesign', oftewel een lange pagina waar alleen maar gescrold dient te worden. Onepage design websites zijn goed geschikt voor één bepaald product of dienst. 

 

Een andere populaire optie is om bijvoorbeeld te kiezen voor een grafisch ontwerp met een duidelijke structuur (grid). Een goed gekozen en ontworpen webdesign grid legt de nadruk op geometrie, functionaliteit en simpelheid. Door een juiste vlakverdeling word informatie gestructureerd en inzichtelijk gemaakt. Een grid biedt de gebruiker houvast om bepaalde informatie snel te scannen of om rustig te lezen. De (visuele) communicatie staat bij het grafisch ontwerp en het webdesign centraal. De bezoeker moet het idee krijgen dat gecompliceerde informatie op een georganiseerde manier zichtbaar is.

Terugkoppeling

Voordat het definitieve design gepresenteerd wordt is er een fase van terugkoppeling. Het kan zo zijn dat jij als klant een andere visie hebt van bepaalde aspecten. Terugkoppeling is daarom dus erg belangrijk. 

 

Final check

Als laatste fase in het hele design proces worden de puntjes op de 'i' gezet. Het definitieve grafisch ontwerp wordt gepresenteerd en de laatste kleine aspecten worden aangepast. Het design wordt in feite 'gefinetuned'.

 

Realisatie en onderhoud

Na goedkeuring van het grafisch ontwerp wordt het design gerealiseerd. Ben je benieuwd hoe het ontwikkelen van een website of webshop gaat? Bekijk dan onze website laten maken en webshop laten maken pagina's. Naast het ontwikkelen is het ook van belang om een je website of webshop goed te verzorgen, oftewel je website of webshop op een goede hosting server te zetten.