Wat is de catalogusfunctie?

In het hart van elk online cursusplatform vind je het cursusaanbod terug. Dit overzicht, vaak gepresenteerd in de vorm van een catalogus, biedt een lijst van alle beschikbare cursussen en trainingen. Hier wordt op een overzichtelijke wijze een deel van de informatie verleend, zoals prijzen, data, locatie(s) en/of trainers.

Met een duidelijke catalogus functie behouden zowel beheerders als cursisten overzicht. Beheerders kunnen eenvoudig nieuwe cursussen toevoegen, bestaande aanpassen of verouderde verwijderen. Cursisten daarentegen kunnen gemakkelijk door het aanbod bladeren en de juiste keuze maken.

Catalogus algemeen voorbeeld

Overzicht en organisatie: Het overzicht behouden is essentieel in de ervaring van de software. Behoud overzicht in de cursussen door eigenschappen toe te voegen en houd de communicatie op een centrale plek door verstuurde mailberichten in het systeem te bewaren.

Efficiëntie: Een goed georganiseerde catalogus zorgt voor tijdsbesparing en automatisering. Denk aan het direct inschrijven en betalen voor een cursus, waardoor administratieve processen worden vereenvoudigd en handelingen worden beperkt tot het minimum. 

Gebruikerservaring en zelfstandigheid: Voor cursisten is een goed ontworpen catalogus een bepalende factor voor hun ervaring. Door de mogelijkheid te krijgen te filteren op basis van voorkeuren als locatie, datum of cursustype wordt de zoektocht van de gebruiker vereenvoudigd en zien ze meteen welke cursussen voor hen relevant zijn. Daarnaast bevordert de catalogus de zelfstandigheid van (potentiële) cursisten. Ze zijn niet langer afhankelijk van cursusbeheerders en kunnen zelfstandig startdata van specifieke opleidingen en trainingen inzien, evenals zichzelf inschrijven. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite voor de cursisten, maar vermindert ook de administratieve last voor de organisatie.

De catalogus functioneert als een centrale opslagplaats voor alle cursusinformatie, wat zorgt voor gemakkelijke toegang en beheer van cursussen, modules en gerelateerd materiaal. Je kunt het cursusaanbod up-to-date houden, checken of een cursus wel genoeg inschrijvingen heeft en hem naar eigen wens aanpassen. Door zaken als sprekers, locaties, PO punten of andere zaken toe te voegen creëer je een overzichtelijk menu voor de cursist. Je wilt uiteraard ook dat je cursus goed gevonden wordt. Geef daarom bijvoorbeeld een prioriteitsscore aan de cursussen om je best-selling producten hoog in de lijst te plaatsen of verzorg volledig de SEO-opties voor een verbeterde online vindbaarheid.

Ook in de catalogus kan er sprake zijn van maatwerk. Het is begrijpelijk dat je andere informatie wilt toevoegen dan een bedrijf uit een andere branche. Mocht je bijvoorbeeld liever een leeftijdsclassificatie willen toevoegen in plaats van moeilijkheidsniveau, dan is dit uiteraard te regelen. Maatwerk zorgt ervoor dat jij geen standaard pakket koopt, maar overal je eigen twist aan kan geven, zo gepersonaliseerd als jij maar wilt!

Enthousiast geworden? Vraag nu een demo aan!